Intel investeert 29 miljard euro in nieuwe Duitse en Ierse fabrieken

Intel Core i9-9980XE

De capaciteit van de huidige Europese Intel-fabriek in Ierland wordt verdubbeld dankzij een extra investering van 12 miljard euro. Het Duitse Magdeburg krijgt een volledige nieuwe site die 17 miljard euro kost.

Intel lanceert het eerste deel van een groot Europees investeringsprogramma. Vorig jaar beloofde de chipgigant 80 miljard euro te investeren in Europese chipfabrieken. De huidige fabriek in Ierland verdubbelt in capaciteit, maar er gebeurde ook heel wat lobbywerk rond de bouw van een geheel nieuwe fabriek. Het Duitse Magdeburg wordt nu definitief als site gekozen om Europees uit te breiden na heel wat speculaties.

België, Luxemburg en Nederland waren kandidaat, maar uiteindelijk gaat buurland Duitsland met het project aan de haal. De geplande fabriek wordt een enorme high-end installatie die de modernste processors van Intel zal bouwen. De site zou zeker 1.000 mensen rechtstreeks tewerk stellen, zonder rekening te houden met toeleveranciers.

European Chips Act

De uitbreiding van Intel past binnen de ‘European Chips Act’ om tegen 2030 minstens 20 procent van alle chips zelf te maken.

De European Chips Act moet miljarden aan investeringen mogelijk maken van lokale overheden om chipproducenten te paaien. Volgens von der Leyen zal de chipproductie verdubbelen tegen 2030, en moet daardoor de Europese chipcapaciteit verviervoudigen. De uitbreidingen van Intel zijn alvast een goed begin.

De drie belangrijkste chipfabrieken, TSMC, Samsung en UMC, hebben geen aanwezigheid in Europa. Deze drie hebben gecombineerd een marktaandeel van 77 procent wereldwijd. GlobalFoundries, wereldwijd nummer vier, met onder andere een chipfabriek in het Duitse Dresden, is goed voor 6 procent marktaandeel.

Intel heeft een Europese fabriek in Ierland. Die mag rekenen op een investering van 12 miljard euro om de bestaande capaciteit te verdubbelen.

lees ook

EU werkt aan plan om tegen 2030 minstens 20% van alle chips zelf te maken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home