Intel bevestigt investeringsplan van 80 miljard euro in Europese chipfabriek

Intel plant nog steeds om capaciteit voor chipontwikkeling uit te bouwen in Europa. Het bedrijf wil daartoe 80 miljard euro investeren.

Vorige maand liet Intel-CEO Pat Gelsinger weten dat Intel bereid is 80 miljard dollar te investeren in een Europese chipfabriek. Gelsinger herhaalt die ambitie nu. Hij praatte al met politici in ons land maar ook Frankrijk, Nederland, Duitsland, Ierland, Italië en Polen. Het VK is omwille van Brexit geen optie meer voor Intel. Europa is interessant omdat de EU bereid is het project financieel te steunen. De unie wil immers af van de afhankelijkheid van het Verre Oosten voor een strategisch belangrijk product als microchips.

Moderne productielijn

De CPU-reus mikt op een hypermoderne chipfabriek die idealiter in 2024 al operationeel is. De installatie moet sub 5 nm-chips produceren, met 4 nm en 3 nm op de planning. Intel zal met het Nederlandse ASML samenwerken voor EUV-technologie. Wanneer de fabriek helemaal operationeel is, verwacht Gelsinger dat de aanwezigheid zo’n 10.000 jobs zal creëren in de EU.

Voor de precieze locatie kijkt Intel niet alleen naar beschikbare plaats maar ook andere belangrijke randvoorwaarden. Denk aan water, elektriciteit en lokale expertise. Wat dat laatste betreft heeft ons land dankzij imec een streepje voor.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home