Volgens IDC ziet het ernaar uit dat het chiptekort tegen het einde van 2022 volledig van de baan is. Het maakt volgens het rapport zelfs plaats voor een overproductie van halfgeleiders in 2023.
International Data Corporation (IDC) geeft inzichten en adviezen over de technologische- en telecommunicatiemarkt. Het nieuwe rapport van het bedrijf nam een kijkje op de markt van halfgeleiders, een markt die momenteel met een flink tekort zit.
Verre toekomst
IDC vertelt dat de industrie tekenen vertoont van “een potentiële overproductie in 2023 aangezien capaciteitsuitbreidingen en de productie op grotere schaal op gang komt tegen het einde van 2022.” Het aanbod van halfgeleiders zal namelijk tegen het midden van 2022 gelijk lopen met de vraag.
De groei van de halfgeleidermarkt wordt gedreven door verschillende markten, zoals de automobielindustrie, de laptop- en smartphonemarkt en de gamingindustrie. Veel van deze markten zullen overstappen naar 5G, waar nieuwe halfgeleiders voor nodig zijn. IDC verwacht dan ook een groei van 128 procent op deze markt.
lees ook
De controverse voorbij: is 5G gevaarlijk of niet?
Om de verwachtingen wat te temperen geeft IDC wel aan dat “grotere problemen en tekorten zullen aanhouden in de back-end productie en bij materialen.”
Nabije toekomst
Het is nog even wachten tot de productie van halfgeleiders terug op gang komt. Voor de komende periode voorspelt IDC minder goede zaken: “De prijs van halfgeleiders nam toe in de eerst helft van 2021 en IDC voorspelt een verdere prijsstijging, door toenemende materiaalkosten en kosten gelinkt aan de procestechnologieën.”
Fabrikanten
Pat Gelsinger, CEO van Intel, voorspelt dat de productiecapaciteit trager wordt opgekrikt. Volgens hem zal het aanbod van semiconductoren pas in 2023 helemaal opnieuw tegemoet komen aan de vraag.
Chuck Robbins, CEO van Cisco, is minder specifiek in zijn voorspelling. Hij ziet wel dat de vraag de komende jaren verder zal stijgen, terwijl het niet vanzelfsprekend is om de productie op te krikken.
Intel wil meehelpen het chiptekort op te lossen, door chipfabrieken in Europa te plaatsen. Volgens Gelsinger is Intel bereid 80 miljard euro te investeren in deze fabrieken. Hoe dat geld precies zal worden geïnvesteerd deelt het bedrijf niet mee, maar al zeker twee fabrieken zal het bedrijf in Europa bouwen.
Chinese concurrent SMIC heeft eveneens aangekondigd te gaan investeren. Het bedrijf wil de grootste chipfabriek van het land bouwen en maakt daarvoor 8,87 miljard dollar vrij.