China’s grootste chipmaker bouwt enorme chipfabriek

China’s bekende chipfabrikant, SMIC, trekt 8,87 miljard dollar uit voor het bouwen van de grootste chipfabriek van het land in de vrijhandelszone van Sjanghai.

SMIC kondigt aan 8,87 miljard dollar te investeren in China’s grootste chipfabriek, waar het zich naast geheugen ook op andere producten kan focussen. In een bedrijfsdocument geeft SMIC aan 100.000 12-inch wafers per maand te zullen produceren. Daarbij zal het vooral inzetten op geïntegreerde circuits en technologie bij nodes van 28 nanometer en meer.

Taiwanese chipfabrikant TSMC, de marktleider, geeft aan dat zijn capaciteit in 2020 echter al op 12 miljoen 12-inch wafers stond. Dit jaar verwacht het bedrijf zelfs 4 procent groei. TSMC zet zelf in op processen tot 2 nanometer, SMIC tot 14 nanometer.

Handelslicentie VS

Hoewel SMIC met deze nieuwe fabriek wil inzetten op innovatie, zal het China niet helpen om zijn economie door big data en AI te laten trekken met zelfgemaakt silicium waarop ‘bleeding-edge’ servers en accelerators kunnen draaien. Het nodige silicium en bijhorende technologie komt op dit moment nog van bedrijven buiten China. Chinese bedrijven hebben echter een licentie nodig om deze te importeren, omdat ze haast altijd Amerikaanse technologie bevatten. Dat dit niet altijd van een leien dakje verloopt, zien we bij Huawei.

Wat SMIC ook bouwt in de nieuwe fabriek zal welgekomen zijn. Chips voor dagelijkse toestellen kunnen makkelijk gemaakt worden met processen van 28 nanometer of meer. De bekende chipfabrikant zal binnenkort ook kunnen opschalen naar 1,2 miljoen wafers per maand waardoor het honderden miljoenen chips kan maken op een jaar tijd.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home