De wereldwijde uitgaven aan infrastructuur voor artificiële intelligentie (AI) zullen tegen 2028 de grens van 100 miljard dollar overschrijden, volgens een rapport van IDC. In de eerste helft van 2024 was hardware-infrastructuur voor AI goed voor 31,8 miljard dollar.
De groei in AI-infrastructuur wordt vooral gedreven door investeringen in servers. In de eerste helft van 2024 was 89 procent van de uitgaven gericht op servers, een stijging van 37 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Servers met ingebouwde acceleratoren zijn het populairst en waren goed voor 58 procent van de totale serveruitgaven, een categorie die met 63 procent groeide. IDC verwacht dat dit aandeel tegen 2028 verder zal stijgen naar meer dan 60 procent, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 19 procent.
Cloud blijft dominant
Cloudgebaseerde infrastructuren blijven dominant en vertegenwoordigen 65 procent van de serveruitgaven in 2024. Hyperscalers en cloudproviders breiden hun capaciteiten verder uit, terwijl traditionele bedrijven achterblijven in de adoptie van on-premises AI-infrastructuren.
Ook opslag speelt een belangrijke rol, vooral door de behoefte aan het beheren van grote datasets voor AI-training en inferentie. In de eerste helft van 2024 stegen de opslaguitgaven met 36 procent, waarbij 56 procent van de investeringen plaatsvond in cloudomgevingen.
Regionale verdeling en toekomstige groei
De Verenigde Staten blijven de grootste markt voor AI-infrastructuur, met bijna de helft van de uitgaven in de eerste helft van 2024. China (23%), Azië-Pacific (16%) en Europa (EMEA, 10%) volgen. IDC voorspelt dat de regio Azië-Pacific met 20 procent de snelste groei zal doormaken in de komende vijf jaar, gevolgd door de VS (16%), Europa (EMEA, 13%) en China (11%).
lees ook
Opmars AI heeft flinke impact op de planeet: massa’s water en energie
Tegen 2028 wordt verwacht dat de wereldwijde uitgaven 107 miljard dollar bereiken. Cloudgebaseerde servers zullen 75 procent van de markt uitmaken, terwijl servers met acceleratoren goed zullen zijn voor 56 procent van de totale uitgaven.
Uitdagingen rond energieverbruik
IDC wijst op de toenemende bezorgdheid over het energieverbruik van AI-infrastructuur. Het energieverbruik van Europese datacenters kan verdrievoudigen op vijf jaar tijd. De energievraag van AI-workloads wereldwijd benadert vandaag al die van een klein land.
Daarnaast is er ook het vraagstuk rond waterverbruik dat op de radar moet blijven. Een AI-gegenereerde e-mail van honderd woorden kost zo’n drie flessen van 0,5 liter water.
Heel wat techgiganten worden gedwongen hun klimaatdoelstellingen aan te passen. Zo verklaarde Mirosoft-vertegenwoordiger Craig Cincotta aan de Washington Post dat het bedrijf “zal werken aan datacenterkoelmethoden die het waterverbruik volledig zullen elimineren.” Toch lijkt het winstmotief van AI nog vaak de bovenhand te nemen en lopen de milieudoelstellingen achter. Zo zag Google zijn uitstoot van broeikasgassen met 48 procent stijgen in amper vijf jaar, vanwege de ongeremde AI-push.