Piek chiptekort staat voor de deur

wafer chip euv

De CEO van Intel verwacht dat het wereldwijde tekort aan microchips de komende maanden zal pieken. Vanaf 2022 moet de situatie verbeteren met pas in 2023 zicht op een genormaliseerde situatie.

Intel-CEO Pat Gelsinger verwacht dat de productiecapaciteit van de semiconductorindustrie pas in 2023 opnieuw helemaal tegemoet kan komen aan de vraag. Het wereldwijde chiptekort blijft met andere woorden nog even aanhouden. Sterker nog: Gelsinger anticipeert dat het nog erger zal worden eer de situatie betert.

Concreet voorspelt hij dat we ergens in de tweede helft van dit jaar de absolute piek van het tekort zullen bereiken. Vanaf dan zal het aanbod opnieuw richting de vraag evolueren, met opnieuw een gezonde situatie in 2023. Die voorspelling ligt in de lijn met wat ook andere experts verwachten.

Productieproblemen

De sector kampt al geruime tijd met capaciteitsproblemen. Hoewel de pandemie zeker zijn rol speelt, zijn die structureler. Zo is de hele logistieke ketting kwetsbaar met productiecapaciteit die voornamelijk in Azië ligt en beperkte maar kritieke toeleveranciers. Bovendien duurt het best lang om de productiecapaciteit op te schalen, aangezien daarvoor nieuwe dure fabrieken nodig zijn. We analyseerden de samenloop van omstandigheden die voor de huidige situatie zorgde al in een eerder stuk.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

Gelsinger denkt dat de hoge vraag naar microchips vandaag ook op lange termijn zal aanhouden. Hij verwacht dat verregaande digitalisering en 5G de markt op lange termijn de hoogte in zullen stuwen. In die voorspelling vindt hij ook tegenstanders die veeleer verwachten dat de situatie opnieuw zal normaliseren na de pandemie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home