Samsung en SK Hynix stoppen chipleveringen aan Huawei

huawei

Vanaf 15 september stoppen Samsung Electronics en SK Hynix de levering van geheugenchips naar Huawei. Dat is het gevolg van de Amerikaanse sancties waarbij buitenlandse bedrijven geen diensten mogen leveren aan Huawei waar Amerikaanse technologie nodig is.

Huawei bevindt zich stilaan op een eiland zonder toeleveranciers om eigen hardware te assembleren. In mei legde de Amerikaanse overheid al een verbod op TSMC om chips te leveren aan Huawei. In augustus benadrukte de VS dat elk buitenlands bedrijf dat gebruik maakt van Amerikaanse technologie, niet meer mag samenwerken met Huawei. Amerikaanse bedrijven mogen al langer niet meer samenwerken, althans tot ze een handelslicentie ontvangen.

Het stond al langer in de sterren geschreven, maar nu zouden Samsung en SK Hynix, twee grote geheugenchipfabrikanten, leveringen aan Huawei stoppen vanaf 15 september volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo. Dit was de deadline van de Amerikaanse overheid om lopende orders te vervullen richting Huawei.

Handelslicentie

Initieel was er nog verwarring of Samsung en SK Hynix onder de nieuwe sancties van de VS zouden vallen. De verstrenging in augustus waarbij elk buitenlands bedrijf dat Amerikaanse technologie gebruikt ook niets meer mag leveren, maakte het voor beide bedrijven duidelijk. De toeleverketen voor geheugenchips naar Huawei wordt hiermee flink vernauwd.

Vermoedelijk hebben beide partijen een handelslicentie aangevraagd bij de VS, maar die worden heel beperkt uitgedeeld door de Amerikaanse overheid. Zowel Samsung als SK Hynix weigeren commentaar te geven op het nieuws.

De impact voor Samsung is niet zo heel groot aangezien de Chinese markt maar een klein percentage van de omzet is. Voor SK Hynix is het minder goed nieuws. 40 procent (13,3 miljard dollar) van zijn omzet komt uit export naar China.

Tot slot bestaat de kans erin dat de VS Huawei nog meer het mes op de keel zet. Er is sprake van een verbod van Amerikaanse technologie bij chipfabrikant SMIC, het Chinese alternatief voor TSMC en Samsung waar chips worden geproduceerd.

Tip: Huawei mogelijk in de problemen met Android-updates na verlopen Google-licentie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home