Google biedt in EU alternatieve betaalopties aan in Play Store

google play store

Google laat ontwikkelaars toe om alternatieve opties te kiezen voor betalingen, maar Google blijft nog altijd wel een behoorlijk percentage van de verkoop opeisen.

Ontwikkelaars van applicaties in de Play Store kunnen vanaf vandaag vrij kiezen welke betaaloptie ze graag gebruiken. Google komt hiermee tegemoet aan de Digital Markets Act (DMA) die in Europa werd goedgekeurd. Officieel krijgen softwareleveranciers tijd tot midden 2023 om zich aan de nieuwe regels te houden, maar de zoekgigant neemt die stap nu al.

Wie denkt dat je nu niet meer langs de kassa van Google moet passeren bij een in-app aankoop of abonnement via de Play Store als ontwikkelaar, komt bedrogen uit. Inkomsten tot één miljoen dollar per jaar worden getaxeerd aan 12%, dat is 3% minder dan wie de betaaloptie van Google verkiest. Wie meer dan één miljoen dollar verdient op jaarbasis met zijn of haar app, moet 27% afgeven aan Google. Ook hier krijg je opnieuw 3% korting vergeleken met wanneer je de Google betaaloptie gebruikt.

De zoekgigant maakt zich sterk dat de taxen nog steeds nodig zijn omdat die nooit echt bedoeld waren voor de betaaloptie. Het ‘reflecteert de waarde die Android en Play leveren’, zegt Google in een blogpost.

Wie vanaf nu een alternatieve betaaloptie in zijn app stopt, wordt niet langer uit de Play Store geschopt. Er zijn echter wel een paar regels waar je aan moet voldoen om hierop recht te hebben. Je moet in Europa wonen en gebruikers buiten Europa mogen geen gebruik maken van het systeem. Kort samengevat: Google maakt voor Europa een uitzondering en is niet zinnens om ook elders de betaalopties open te breken.

lees ook

Europees Parlement stemt voor DSA en DMA om grote techbedrijven te reguleren

Klein maar niet onbelangrijk detail: bovenstaande nieuwe regels gelden enkel voor applicaties die geen spelletjes zijn. Ontwikkelaars van gaming-apps vallen voorlopig uit de boot, niet toevallig de meest lucratieve tak met tal van microtransactions die Google slapend rijk maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home