Apple moet alternatieve betaalmogelijkheden aanbieden voor datingapps

apple app store

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) legt Apple op om alternatieve betaalmogelijkheden te voorzien voor datingapps in de App Store. De regulator dreigt met een boete van 5 miljoen euro per week, met een maximum van 50 miljoen euro.

De ACM eist vrije keuze in betaalsystemen voor datingappaanbieders in de App Store. Op dit moment kunnen zij enkel de mogelijkheden gebruiken die Apple aanbiedt, waardoor de gigant er zelf ook een flinke duit aan verdient.

Onredelijke voorwaarden

Dat het monopolie van de App Store wel vaker in het nieuws komt, weten we al langer. “Sommige appaanbieders zijn afhankelijk van Apple’s App Store en Apple maakt daar misbruik van”, voegt Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, eraan toe. Volgens de regulator stelt Apple namelijk onredelijke voorwaarden aan datingappaanbieders in de App Store.

Snoep: “Apple moet de belangen van appaanbieders serieus nemen en met redelijke voorwaarden werken. Dat dwingen we nu af. Het beschermen van mensen en bedrijven tegen misbruik van marktmacht in de digitale economie behoort tot één van onze belangrijkste taken.”

Alternatieven

Datingappaanbieders zijn erg afhankelijk van Apple en de App Store, gezien zij een zo groot mogelijk publiek willen bereiken. Volgens de ACM kunnen ontwikkelaars dus niet anders dan de voorwaarden van Apple accepteren.

Om die machtspositie aan banden te leggen, eist de regulator dat datingappaanbieders ook andere betaalsystemen kunnen gebruiken in de App Store. Daarnaast moet het bedrijf de mogelijkheid bieden om in datingapps te verwijzen naar alternatieven erbuiten.

lees ook

Apple voert drie belangrijke wijzigingen door in het App Store-beleid

In beroep

Apple krijgt twee maanden de tijd om aan de eisen van de ACM te voldoen. Gebeurt dit niet, moet het bedrijf een boete van 5 miljoen euro per week betalen tot een maximum van 50 miljoen euro wordt bereikt.

Gezien Apple het oneens is met de uitspraak van de ACM, tekende het bedrijf al beroep aan. “Apple heeft geen dominante positie in de Nederlandse markt voor softwaredistributie”, zegt Marni Goldberg, woordvoerder bij Apple. “Onder Europese en Nederlandse wetgeving hebben we het recht om van datingaanbieders een vergoeding te vragen voor alle diensten en technologieën die Apple aanbiedt.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home