Google vraagt faillissement aan in Rusland na inbeslagneming bankrekening

google rusland

Google is het eerste grote technologiebedrijf in Rusland dat verder gaat dan het bevriezen van activiteiten en legt de boeken neer.

Volgens Reuters heeft Google het faillissement aangevraagd omdat het niet langer de Russische tak kan houden. Vorig jaar was die nog goed voor 134,3 miljard roebels omzet, wat vandaag overeenkomt met 1,95 miljard euro.

De Russische autoriteiten hebben sinds eind maart de lokale bankrekening van de zoekgigant in beslag genomen. Hierdoor kan Google niet langer de meer dan 100 werknemers betalen en alle andere lokale leveranciers.

In maart schrapte Google al de verkoop van online advertenties in Rusland nadat het Oekraïne had binnen gevallen. YouTube schrapte dan weer alle online advertenties op kanalen van de Russische staatsmedia en blokkeerde later deze kanalen volledig.

lees ook

‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities

Rusland heeft al heel wat boetes opgelegd aan Google, alvorens de inbeslagname van de bankrekening. Zo legde het eind december nog een boete op van 7,2 miljard roebel, toen nog 94 miljoen euro, omdat het illegale content had verwijderd. Later volgde een boete van 1 miljard roebel (15 miljoen euro) omdat de zoekgigant de toegang tot bepaalde kanalen niet wilde herstellen.

Google is het eerste grote technologiebedrijf in Rusland dat verder gaat dan het bevriezen van activiteiten en het faillisement aanvragt. Onder andere Apple, Microsoft, Red Hat, Intel, AMD, Oracle en SAP staakten eerder al hun activiteiten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home