VK keurt nu ook overname VMware door Broadcom goed, enkel China kan deal nog tegenhouden

VMware Broadcom

Na een langdurig onderzoek gaat na de EU ook het VK overstag. Broadcom moet nu enkel nog China overtuigen om de overname van VMware goed te keuren.

De Competition and Markets Authority (CMA) liet maandag weten dat het de overname van VMware door Broadcom voor 61 miljard dollar goedkeurt. Het VK volgt de Europese Unie op de voet, dat een maand geleden al een goedkeuring verleende.

Eind juli kreeg Broadcom al een provisionele goedkeuring nadat het eerder dit jaar nog een Fase 1-onderzoek moest ondergaan. De CMA had namelijk schrik dat met de overname van VMware Broadcom de concurrentie zou belemmeren om rivaliserende netwerkproducten te maken.

Nu heeft een onafhankelijk panel een Fase 2-onderzoek afgerond. Daaruit blijkt dat er geen incentive is voor Broadcom om technologie achter te houden voor rivaliserende merken. Het zou namelijk te veel geld verliezen door dat te doen, waardoor de kans klein is dat het ook daadwerkelijk zal gebeuren.

De CMA onderzocht ook of rivalen van Broadcom door delicate geheimen te delen om VMware-compatibel te zijn in het nadeel zijn. Het panel concludeert dat dit niet het geval zal zijn. Zulke cruciale informatie wordt pas in een later stadium gedeeld waardoor het voor Broadcom te laat is om daaruit commercieel voordeel te halen.

De finale conclusie van de CMA is dat de overname niet substantieel de concurrentie zal verzwakken. Het panel geeft daarom zijn goedkeuring.

De Chinese Muur

Wereldwijd hebben het VK, de EU, Australië, Brazilië, Canada, Israël, Zuid-Afrika en Taiwan allemaal hun goedkeuring gegeven. De US Federal Trade Commission (FTC) zou de deal nog willen bekijken, maar de deadline om dat te doen is officieel verstreken. Broadcom kan dus zonder legale problemen de overname ook daar afronden.

Het enige land dat zijn goedkeuring nog moet geven om wereldwijd een akkoord te hebben, is China. Net daar wringt het schoentje, want elke Amerikaanse overname waarmee technologie is gemoeid houdt China tegen. Vorige week heeft Intel de handdoek in de ring gegooid nadat het de overname van Tower Semiconductor voor 5,4 miljard dollar niet kon afronden.

lees ook

Broadcom scherpt hakbijl met oog op personeelsbestand VMware na overname

De State Administration for Market Regulation (SAMR) in China vraagt namelijk bij elke overname dat de producten ook nationaal verkrijgbaar zijn. Dat zou in het geval van Broadcom niet mogelijk zijn binnen de huidige Amerikaanse exportregels. Het helpt ook niet dat Amerikaans president Joe Biden eerder deze maand nog een executive order uitschreef waarmee het Amerikaanse bedrijven wil beletten om te investeren in Chinese technologie.

Aangezien Broadcom miljarden dollars in omzet draait in China, is een antitrustonderzoek onoverkomelijk. De kans is groot dat China het been stijf houdt, wat de spanningen met de VS geen goed zullen doen. Afwachten wat er de komende weken of maanden wordt beslist.

Het fiscale jaar van Broadcom wordt op 31 oktober afgesloten. Broadcom CEO Hock Tan heeft al vaak aangehaald in interviews dat hij de deal graag tegen dan wil afronden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home