Atos stapelt miljardenverliezen op: dreigt een faillissement?

Atos

Donkere wolken pakken zich boven Atos: het Franse IT-bedrijf draaide in 2023 een fors verlies van vier miljard euro. In Nederland bereiden overheidsklanten zich al voor op een mogelijk faillissement.

Atos maakte gisteren zijn financiële jaarcijfers voor 2023 bekend. Een moment waar het bedrijf niet naar zal hebben uitgekeken, want de cijfers kleuren bloedrood. Ondanks dat de omzet met 10,7 miljard euro stabiel bleef, draaide Atos een nettoverlies van 3,4 miljard euro. Een afboeking van activa ter waarde van 2,5 miljard euro had daar een groot aandeel in. Ook vorig jaar ging Atos in het rood met een nettojaarverlies van 4,65 miljard euro.

(Dringend) gezocht: overnemer

Het is een publiek geheim dat Atos op zoek is naar vers kapitaal. Enkele overnamepogingen draaiden op niets uit. Eerst meldde de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky zich tevergeefs, en onlangs trok Airbus zich ook terug. Dat de Franse overheid zich met de zaken moeit, zal een overname niet eenvoudiger maken. Omdat Atos veel klanten binnen de overheid heeft, wil de Franse overheid Atos liever binnen Frankrijk houden.

In 2022 voerde Atos een gecontesteerde herstructurering door, waarbij het bedrijf in twee delen splitste. Alle activiteiten rond datacenter, hosting, digital workplace en unified communications werden ondergebracht in de Atos Tech Foundations-tak, de BDS-acitiviteiten vallen onder het stuk dat als Eviden onder het leven gaat. Eviden wist recent nog enkele grote contracten binnen te slepen, waaronder met Microsoft.

lees ook

Eviden (Atos) wint contract voor Jupiter: de eerste Europese exascale-computer

Sinds de splitsing is de rust nooit teruggekeerd bij Atos. Begin 2024 stapte CEO Paul Bernaert na amper vier maanden al op, nadat de splitsing ook al het volledige C-level deed vluchten. Met Paul Saleh is het Franse bedrijf al aan zijn vijfde CEO in 2,5 jaar toe: er zijn voetbalclubs die minder frequent van trainer wisselen.

Mogelijk faillissement?

Atos heeft ook in België en Nederland verschillende klanten in de publieke sector. In Nederland lijken die overheidsklanten maar weinig vertrouwen te hebben in een goede afloop. Volgens de krant NRC Handelsblad zouden onder meer de sociale zekerheidsinstellingen en Defensie al ‘voorbereidende maatregelen’ nemen voor als hun leverancier zou wegvallen. Ongetwijfeld zullen klanten in ons land de situatie bij Atos ook nauwgezet in de gaten houden.

Atos verzekert aan NRC Handelsblad dat de activiteiten nog niet in het gedrang komen. Er zou nog voldoende kapitaal in de schuif liggen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home