Atos zoekt dit jaar nog 1,2 miljard euro om te overleven

Franse IT-groep Atos plant omvangrijke financiële herstructurering om schuldenlast te verminderen.

De Franse IT-onderneming Atos wil bijna 50 procent van haar schulden omzetten in aandelen. Dit maakt deel uit van een plan om dit jaar nog 1,2 miljard euro schuld af te lossen. Deze eerste stap is essentieel voor het herfinancieringsplan dat het bedrijf voor ogen heeft. De aankondiging vond plaats voor de opening van de beurs in Parijs volgens Belga.

Atos heeft 600 miljoen euro cash nodig voor de financiering van de activiteiten tussen 2024 en 2025. De Franse IT-groep zoekt daar bovenop nog eens 600 miljoen euro voor kredietlijnen en garanties voor leningen. Het doel is om tegen eind 2026 de schuld met 2,4 miljard euro te verminderen en de looptijd van andere schulden met vijf jaar te verlengen.

Om de nodige financiële ruimte te creëren, heeft Atos een principeakkoord gesloten met verschillende banken en de Franse staat, goed voor een tussentijdse financiering van 450 miljoen euro. Dit moet het bedrijf in staat stellen tegen juli een definitief herfinancieringsakkoord te bereiken. In ruil voor een lening van 50 miljoen euro van de Franse staat, ontvangt deze een voorkeursaandeel in Bull SA, een dochteronderneming van Atos.

Heel veel schuld

De financiële situatie van Atos is precair. De IT-groep heeft een schuldenberg van bijna 5 miljard euro en noteerde vorig jaar nog een nettoverlies van 3,4 miljard euro in 2023. De beurswaarde van het bedrijf is in een jaar tijd met 80 procent gedaald. Atos, dat een belangrijke rol speelt bij de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs, heeft al vier CEO’s zien passeren op twee jaar tijd.

Atos moet voor het einde van 2025 meer dan 3,6 miljard euro aan schulden moet aflossen. De situatie werd verergerd door het mislukken van een overeenkomst met Airbus over de verkoop van de cyberveiligheidsdivisie van Atos. Eind vorig jaar dreigde Frankrijk nog Atos te nationaliseren toen er zich verschillende overnemers meldden. Vandaag is de situatie precair en lijkt niemand behalve Atos zelf met zijn 112.000 medewerkers de sleutel in handen te hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home