Atos legt zijn lot in handen van Onepoint

atos

De kogel is door de kerk: Atos heeft een overnemer gevonden. Een eerste cruciale stap naar de redding is gezet.

Atos laat met een persbericht weten dat het een overnemer heeft gevonden. Er lagen twee voorstellen op tafel en na zich een extra week tijd te gunnen, heeft de directie van Atos een besluit genomen. De keuze is gevallen op Onepoint, dat met elf procent al één van de belangrijkste aandeelhouders was.

Onepoint belooft 250 miljoen vers kapitaal en 1,5 miljard euro aan leningen te pompen in Atos. Deze welgekomen kapitaalinjectie moet het zinkende schip van het Franse IT-bedrijf door de meest woelige wateren loodsen.

Onepoint doet het niet alleen: ook Butler Industries en de Frans-Belgische IT-dienstverlener Econocom zitten mee in het consortium. Het andere overnamebod kwam van de Tsjechische miljardair David Kretinsky, maar hij heeft het dus niet gehaald.

Operatie redding

Nu een overnemer gevonden is, kan operatie redding effectief van start gaan voor Atos. Het was immers al een tijdje geleden dat er nog eens positief nieuws te rapen viel bij de Franse IT-reus, die ook in België actief is. De miljardenverliezen stapelden zich op en het bedrijf wisselde van CEO zoals voetbalclubs van trainer. Een beslissing rond de overname liet ook op zich wachten.

Het huiswerk is nog lang niet klaar. Atos en Onepoint gaan nu samen de financiële herstructurering van het bedrijf uittekenen. Het reddingsplan moet tegen juli op tafel liggen.

Dat Atos grotendeels in Franse handen blijft, zal ook naar de zin van de overheid zijn. Atos heeft enkele strategische contracten met defensie en de nucleaire industrie en is ook een belangrijke IT-partner voor de Olympische Spelen deze zomer. De Franse overheid ziet buitenlandse inmenging in het bedrijf dan ook liever niet gebeuren.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home