Twee overnameboden voor Atos, deadline nadert

Atos

Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos zit dicht bij een overname. Er liggen twee overnameboden op tafel, maar veel tijd om te beslissen er niet.

Dat het niet goed met Atos, is al langere tijd bekend. Het Franse IT-bedrijf stapelt miljardenverliezen op en wisselde het afgelopen anderhalf jaar van CEO zoals voetbalclubs van trainers. Een overnemer wordt snel gezocht, al lijkt er stilaan wel schot in de zaak te komen.

Er liggen twee concrete voorstellen op tafel. Het eerste voordeel komt van EP Equity Investment, van de Tsjechische miljardair David Kretinsky. De energie- en mediamagnaat toont al langer interesse en na even naar het achterplan verdwenen te zijn, komt hij nu weer in de schijnwerpers als potentiële overnemer. De andere kandidaat is een consortium waar onder andere OnePoint en schuldeisers van Atos mee inzitten.

Dringende deadline

Een overname zou het noodlijdende Atos wat financiële ademruimte geven. Naar schattingen heeft het bedrijf ongeveer 1,2 miljard euro nodig om dit jaar te kunnen overleven. Veel tijd is er dan ook niet te verspillen: woensdag 6 juni zou er een beslissing worden gemaakt, maar die is uitgesteld naar de week van 10 juni. Een breder herfinancieringsplan moet tegen deze zomer op tafel liggen.

De gesprekken hebben betrekking op het deel van Atos dat sinds de gecontesteerde splitsing in de zomer van 2022 nog onder die naam gebleven is. Het omvat de Datacenter en Hosting-, Digital Workplace-, Unified Communication- en Business Process Outsourcing-takken van het bedrijf. Voor de smart energy-afdeling wordt een aparte overnemer gezocht, daar heeft Wordgrid zich voor gemeld.

lees ook

Eviden implementeert ‘Clearing House as a Service’ voor Athumi 

Tenslotte zijn er nog de BDS-activiteiten, die sinds de herstructurering onder de naam Eviden verder gaan. Deze tak zou de Franse overheid graag binnen de eigen landsgrenzen houden. Eviden is een belangrijke cybersecuritypartner van de overheid en is ook mee betrokken in de digitale ondersteuning van de Olympische Spelen, dus wil de overheid buitenlandse inmenging liever vermijden.


De tekst kreeg een update op 6 juni met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home