Eviden (Atos) wint contract voor Jupiter: de eerste Europese exascale-computer

Eviden, dat vroeger door het leven ging als een deel van Atos, mag Jupiter bouwen. Dat wordt de eerste exascale-computer van Europa. Het systeem moet volgend jaar live gaan in Duitsland.

Eviden mag de eerste exascale-computer van Europa bouwen. Dat HPC-systeem krijgt zoals eerder al beslist was de naam Jupiter. Naar goede Europese gewoonte is dat een acroniem. Het staat voor Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research. De computer wordt gebouwd onder impuls van het EuroHPC Joint Undertaking-project, waaronder de EU zich wil laten gelden in het competitieve HPC-veld.

Europese CPU

Eviden zal Jupiter bouwen aan de hand van de BulSequana XH3000-architectuur, die gebruikt maakt van directe vloeistofkoeling. Het binnenwerk is uniek: de computer zal aangestuurd worden door ARM-gebaseerde SiPearl Rhea-processors. Dat zijn speciaal voor de gelegenheid in Europa ontwikkelde HPC-chips, die vooral zouden uitblinken omwille van hun hoge geheugenbrandbreedte. Jupiter wordt zo een beetje een prestigeproject, waarmee de EU wil tonen dat het op hetzelfde niveau kan spelen als de Amerikanen en de Chinezen, met eigen chips.

Niet iedere chip wordt echter van eigen makelij. Eviden zal Jupiter uitrusten met een afzonderlijk boostercluster dat de Rhea-chips zal bijstaan. Dat cluster krijgt Nvidia-GPU’s mee. Dankzij die acceleratie moet Jupiter geschikt zijn voor tal van workloads, waaronder AI-training.

Half miljard euro

Het contract heeft een initiële waarde van 23 miljoen euro, waarmee de bouw, installatie en het onderhoud van Jupiter wordt gefinancierd volgens EuroHPC. Eviden zelf stelt echter dat het totale project 500 miljoen euro waard is wanneer fabricage en operationele kosten voor een periode van vijf jaar worden meegeteld.

De helft van de centen komt van de EuroHPC JU, waartoe EU-lidstaten hebben bijgedragen. Duitsland betaalt de rest en mag Jupiter in ruil huisvesten. Het systeem komt in het Jülich Supercomputing Center terecht.

Eviden komt voort uit het Franse Atos, dat zichzelf in 2022 onder protest van zowat de hele C-suite wilde opsplitsen in twee bedrijven. De onderdelen rond Digital, Big Data en Security kwamen onder de naam Eviden terecht, al leek het eerst nog alsof de naam Evidian zou bedragen. Eviden wilt met Jupiter een groot en relevant contract waarmee het meteen kan bewijzen dat de splitsingssaga geen impact heeft gehad op de capaciteiten van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home