Frans parlement overweegt nationalisering Atos (een klein beetje)

Atos

In het Franse parlement ligt een voorstel om Atos te nationaliseren, al lijkt de kans klein dat dat lukt. Het voorstel heeft onvoldoende steun om aangenomen te worden, en wordt door Atos zelf als een politiek manoeuvre omschreven.

In het Franse parlement is vorige week een amendement ingediend door parlementsleden, leden van de defensiecommissie van de Franse Nationale Assemblee, om Atos te nationaliseren. Dat amendementsvoorstel maakt deel uit van het lopende Franse begrotingsproces. Verschillende partijen binnen de Franse overheid overwegen al een tijdje om Atos te nationaliseren.

Atos noemt het voorstel in een reactie een politiek manoeuvre, en wijst erop dat het onvoldoende steun heeft om erdoor te komen. Verder laat Atos nog het volgende weten aan ITdaily:

“De groep blijft constructieve gesprekken voeren met de Franse overheid over de verkoop van bepaalde soeverein gevoelige activiteiten. Het is ook vermeldenswaard dat ons financiële herstructureringsplan nu is goedgekeurd dat de duurzaamheid van onze activiteiten op de lange termijn garandeert.”

Aanhoudende moeilijkheden

Atos verkeert al meer dan drie jaar in moeilijkheden en heeft intussen al zeven CEO’s gehad. In het amendement verwijzen de indieners volgens The Register naar een schuldenlast van 5 miljard euro voor Atos. Die zou er gekomen zijn door een ondoordachte inkoop- en uitbreidingsstrategie in de VS die het bedrijf niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd.

De reden om te nationalisering te overwegen is het strategische klantenbestand. Atos werkt samen met het Frans leger en het grootste nucleair bedrijf van Frankrijk. Dat mag niet in handen vallen van buitenlandse investeerders. Er vonden al meerdere herstructureringsgesprekken plaats om de schuldenlast te verminderen. Dit jaar was er nog hoop en werd er zelfs een overnemer gevonden. Dat bleek tevergeefs.

De inkomsten van het bedrijf daalden in de eerste helft van dit jaar met 2,7 procent tot ongeveer 5 miljard euro. 9 procent van het personeelsbestand werd ontslaan, het verloor 1,9 miljard euro en heeft  4,2 miljard euro aan schulden.


In een eerdere versie van dit artikel, die verscheen op 5 november, stond verkeerdelijk dat het amendement was goedgekeurd. Dat is niet het geval en het is onwaarschijnlijk dat het zal gebeuren. Dit artikel kreeg een update met de meest recente informatie en een reactie van Atos.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.