Frankrijk overweegt nationalisering Atos

atos

In Frankrijk gaan er stemmen op om stukken van Atos minstens tijdelijk te nationaliseren. Het gaat dan om het oude Atos, maar ook het nieuwe afgesplitste Eviden.

Franse parlementariërs vragen om Atos te nationaliseren. Dat doen ze omwille van een eventuele bedreiging van de nationale veiligheid van het land. De vraag, afkomstig van Olivier Marleix (Les Républicains) en Philippe Brun (Parti Socialiste), is een zoveelste tegenslag voor Atos, dat zijn aandeel de afgelopen drie jaar zag kelderen.

Het technologiebedrijf doorvaart moeilijke wateren. In 2022 werd het onder protest van de halve C-suite opgesplitst in twee bedrijven. Eén stuk bleef Atos heten en bevat de Atos Tech Foundations (ATF)-tak, die onder andere datacenter, hosting, digital workplace en unified communications bevat. Deze onderdelen zien af in het huidige marktklimaat. De groeitak werd Eviden. Eviden bevat de onderdelen rond Digital, Big Data en Security en haalde pas nog een contract binnen om Europa’s eerste exascale-supercomputer te bouwen.

Deal met Kretinsky

Zowel Atos (ATF) als Eviden zoeken investeerders. Onder andere EP Equity Investment van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, wil zich inkopen. Dat vinden de Fransen problematisch gezien de activiteiten van zowel ATF als Eviden. Atos bouwde voor Frankrijk onder andere supercomputers voor nucleaire wapenontwikkeling, voorziet cyberbeveiliging en de integratie van defensiesystemen. Ook het telefoonsysteem van het Franse leger wordt beheerd door Atos, samen met surveillance-software en zelfs de nooddiensten. Dergelijke taken zijn kritiek, en vallen volgens Marleix en Brun best niet in buitenlandse handen.

Het is niet de bedoeling om heel Atos voor altijd te nationaliseren, maar misschien wel om bepaalde componenten in overheidshanden te nemen wanneer die te gevoelig zijn. Aan Reuters laat een bron binnen de Franse overheid echter weten dat een nationalisering niet aan de orde is. Hoe dan ook dipte het aandeel tot z’n laagste punt in meer dan twintig jaar, wat de deal met EP Equity Investment en Kretinsky op de helling zet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home