Nvidia verzilvert boerenjaar maximaal: omzet bijna verviervoudigd

nvidia jensen huang

Nvidia blaast nog maar eens iedereen omver in zijn laatste kwartaalrapport. Dankzij een niet te stillen vraag naar GPU’s zet Nvidia kwartaal na kwartaal straffere cijfers neer.

GPU-specialist Nvidia heeft vannacht de financiële resultaten van het laatste kwartaal van 2023 bekend gemaakt. Zorgt dat u eerst goed zit, want er wordt met miljarden gestrooid. De omzet steeg met een spectaculaire 265 procent naar 22,1 miljard dollar. De winstcijfers zijn nog veel straffer: op amper een jaar tijd zag Nvidia met 769(!) procent stijgen, van 1,4 miljard dollar naar 12,3 miljard dollar.

Aan het succes van Nvidia hangt een logische verklaring. Iedereen wil generatieve AI en heeft daarvoor de GPU’s van Nvidia nodig. De voorraad van Nvidia is daardoor vaak al uitverkocht nog voor de chips van de band gerold zijn en Nvidia pakt tienduizenden euro’s winst per verkochte GPU. Het bedrijf schrijft zijn spectaculaire kwartaalcijfers dan ook zelf toe aan zijn ‘Hopper’-GPU’s.

lees ook

CEO HPE: ‘De komende één tot twee jaar zal je nieuwe spelers in de AI-markt zien’

De afdeling die daarvoor verantwoordelijk is, het Data Center-segment, rapporteert een inkomstenstijging van 409 procent tot 18,4 miljard dollar. Meer dan tachtig procent van de totale kwartaalomzet kan dus aan één bedrijfstak toegeschreven worden. Tot een jaar geleden was de gamingafdeling nog de melkkoe van Nvidia, maar die is nu nog maar goed voor ‘slechts’ 2,87 miljard dollar.

Meer waard dan Google

Door zijn ongekende financiële succes is Nvidia graag gezien op de beurs. Geen bedrijf dat op een jaar tijd een spectaculairdere sprong gemaakt heeft op de beurs. De totale marktwaarde van het bedrijf heeft die van grote namen zoals Amazon en Google-moeder Alphabet voorbijgestoken. Nvidia is nu het vierde meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar de ambities van Jensen Huang zijn nog niet gestild. Het bedrijf verwacht dit kwartaal zijn omzet nog eens te kunnen optrekken tot 24 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home