Franse marktwaakhond valt binnen bij Nvidia

nvidia

Nvidia heeft onverwacht bezoek gekregen van de Franse marktautoriteit. De inval kadert in een breder onderzoek naar concurrentiebeperkende praktijken in de cloudsector.

De Franse Autorité de la Concurrence kondigt met een korte mededeling op zijn website aan dat het een inval heeft gedaan bij een bedrijf actief in de sector van grafische kaarten. Eind juni kondigde de markthond al aan een uitgebreid onderzoek te willen opstarten naar de cloudindustrie. Er heerst namelijk een vermoeden dat de grote partijen hun dominante marktpositie gebruiken om kleine spelers uit te sluiten. De inval gebeurde met goedkeuring van een bevoegde rechter.

Namen worden uiteraard niet genoemd omdat het om een lopend onderzoek gaat. Maar wie de puzzelstukjes legt komt al snel uit bij Nvidia, tot die conclusie komt ook Wall Street Journal. Door de huidige hype rond generatieve AI, is Nvidia een centrale pion geworden in de cloudindustrie. Het bedrijf verkoopt vandaag GPU’s zoals zoete broodjes voor honderdduizenden euro’s per stuk. Nvidia wil zelf niets kwijt over enige betrokkenheid in het onderzoek.

Het is op dit moment dan ook afwachten welke bedrijven de Franse Autorité nog in de gaten houdt. Dat Frankrijk ten strijde trekt tegen de grote cloudproviders hoeft niet te verbazen. De Franse cloudprovider OHV trok in 2021 nog naar de rechtbank tegen Microsoft omdat het zich benadeeld voelde, maar liet zich uiteindelijk verleiden tot een minnelijke schikking. Daar lijkt de Franse marktwaakhond geen genoegen mee te nemen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home