Consortium met Intel en Google wil AI-dominantie Nvidia CUDA doorbreken

De UXL Foundation, een consortium bestaande uit technologiebedrijven waaronder Google, Intel en Qualcomm, wil de AI-dominantie van Nvidia doorbreken.

Nvidia is vandaag 2.200 miljard dollar waard en heeft bijna een monopolie met zijn uiterst krachtige AI-chips. Dat komt door de unieke positie waarin Nvidia zich bevindt. CUDA, het softwareplatform waar meer dan 4 miljoen ontwikkelaars op rekenen op AI en applicaties te bouwen, werkt enkel op Nvidia-hardware.

Daar wil een consortium van technologiebedrijven een stokje voor steken. Onder de noemer UXL Foundation bundelen Google, Intel, Qualcomm en andere partijen de krachten. In een gesprek met Reuters zegt Qualcomm dat het vandaag al “ontwikkelaars actief benadert om te tonen hoe ze uit het Nvidia-platform kunnen migreren.” Intel CEO Pat Gelsinger wil stevig aan de boom schudden: “De hele sector wil de CUDA-markt elimineren”

De basis van de UXL Foundation wordt geleverd door Intel. Onder de noemer OneAPI wil het een suite van software en tools bouwen om meerdere types chips te ondersteunen die AI-toepassingen accelereren. OneAPI is opensource en moet op termijn op elke machine draaien, ongeacht welke chip of hardware.  

lees ook

Wat betekenen de nieuwe Nvidia-ontwikkelingen voor techgiganten? 

Het technisch team binnen de UXL Foundation wil in de eerste helft van 2024 de technische specificaties vastleggen. Ingenieurs gaan er daarna mee aan de slag om tegen eind 2024 de technische details volwassen te maken. Zowel Google, Intel als Qualcomm benadrukken dat de samenwerking solide moet zijn en verschillende contributies moet bevatten van meerdere bedrijven. “Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat het op elk type chip of hardware draait.”

De UXL Foundation werd in september 2023 opgericht en ontving al verschillende technische contributies van externe partijen waaronder de oprichters alsook buitenstaanders, allemaal opensource. Op de lange termijn wil UXL ook Nvidia hardware en code ondersteunen. Over AMD rept het rapport geen woord of het onderdeel uitmaakt van de UXL Foundation of niet. Via opensource-tool Zluda kan je vandaag al Nvidia CUDA onofficieel draaien op AMD-hardware.

OneAPI van Intel is vandaag al bruikbaar. De volgende stap is het bouwen van een standaard programmeermodel specifiek gericht op AI. Nvidia reageert neutraal op het nieuws. “De wereld wordt versneld. Nieuwe ideeën op het gebied van accelerated computing komen uit het hele ecosysteem en dat zal helpen om AI en de reikwijdte van wat accelerated compueting kan bereiken, vooruit te helpen.”

lees ook

Nvidia dropt met Blackwell-GPU 1.200 watt-bom op de AI-wereld

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home