Europese Commissie verwijdert alle sporen van Huawei uit intern netwerk

huawei

Om daad bij het woord te voegen, kondigt eurocommissaris Thierry Breton een plan aan om Huawei en ZTE volledig te vervangen in zijn eigen netwerk. Nu de lidstaten nog.

De Europese Commissie roept al sinds 2020 zijn lidstaten op om Huawei, ZTE en andere Chinese vendoren van telecomapparatuur geen plek te geven in het 5G-netwerk. Slechts een derde zou die oproep al hebben gevolgd; landen als Duitsland blijven de beslissing maar stallen. Thierry Breton, commissaris voor interne markt, heeft gisteren in een speech voor het parlement nog eens de ernst herhaald om ‘leveranciers met een hoog risico’ uit te sluiten.

“We kunnen het ons niet veroorloven dat kritieke infrastructuur een wapen tegen onze belangen zou kunnen worden. Dat zou een te kritieke kwetsbaarheid en te groot risico voor onze veiligheid zijn”, klonken de dreigende woorden van Breton. De Europese Commissie zou het goede voorbeeld willen geven door alle componenten van Huawei of ZTE binnen het eigen interne netwerk te verwijderen en vervangen door een goedgekeurde provider.

Kostelijke grap

The Register merkt op dat dit wel een kostelijke grap zou kunnen worden. De Amerikaanse overheid liet in 2022 al eens onderzoeken hoeveel het zou kosten om Huawei en ZTE volledig te vervangen uit het netwerk. De schatting liep op tot 5,6 miljard euro. Daarnaast kan het deactiveren van kerncomponenten ook de stabiliteit van het netwerk in gedrang brengen.

lees ook

Huawei reikt Europa de hand: charmeoffensief of een tikkeltje hoogmoed?

Omdat nog niet alle lidstaten uit vrije Huawei verbannen, overweegt de Europese Commissie dat bij wet af te dwingen. De deuren van het netwerk mogen dan wel gesloten zijn, voor Huawei is nog wel een plek aan de onderzoekstafel. Een recent onderzoek van The Financial Times bracht aan het licht dat Huawei vier miljoen euro ontvangt voor onderzoeksprojecten, naast een inkijk in kritieke infrastructuur wat de Commissie net kost wat kost probeert te vermijden.

‘Discriminerend oordeel’

Huawei is uiteraard niet te spreken over de uithaal van Breton. In een statement aan onze redactie zegt het bedrijf zich ten onrechte geviseerd te voelen door de maatregelen die de Europese Commissie wil nemen. “Het publiekelijk aanwijzen van een individuele entiteit als ‘hoogrisicovendor’ zonder wettelijke basis is in strijd met de beginselen van vrije handel. Dit is duidelijk niet gebaseerd op een geverifieerde, transparante, objectieve en technische beoordeling.”

“We begrijpen de zorg van de Europese Commissie om de cyberveiligheid te beschermen. Beperkingen of uitsluitingen op basis van discriminerende oordelen zullen echter ernstige economische en sociale risico’s met zich meebrengen. Het zou innovatie belemmeren en de EU-markt verstoren”, gaat het verder.

Huawei staaft deze bewering met een onderzoek van Oxford Economisch dat uitsluiting de investeringskosten voor 5G met tientallen miljarden euro’s zou kunnen verhogen. Huawei opende enkele jaren geleden ook een cybersecuritycentrum in Brussel waar het zijn netwerktechnologie openstelt voor testen en audits.

Bijgewerkt om 11u57 met een reactie van Huawei.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home