EU wil deur definitief sluiten voor Huawei

huawei mwc 2023

Omdat nog niet alle lidstaten vrijwillig hebben besloten om Chinese bedrijven uit hun 5G-netwerk te weren, overweegt de Europese Unie een formeel verbod.

De Europese Unie spoort zijn lidstaten al sinds 2020 aan om bedrijven die een ‘beveiligingsrisico’ vormen (lees als: Chinese bedrijven) geen plekje te geven in de 5G-infrastructuur, op expliciete vraag van de Verenigde Staten. Nog niet alle lidstaten zijn op die oproep ingegaan, onder meer Duitsland lijkt de beslissing maar uit te stallen. Volgens de krant Financial Times zou het nu tot een formeel verbod kunnen komen.

De maatregelen nemen in het bijzonder Huawei onder vuur. Nadat Washington het Chinese telecombedrijf in de ban sloeg in 2019, voerde het een campagne bij zijn Europese bondgenoten om hetzelfde te doen. De Verenigde Staten beschuldigen Huawei ervan nauwe banden te hebben met Peking. Omdat 5G-technologie gebruikt wordt in kritieke infrastructuur, zou technologie van het bedrijf de deuren open kunnen zetten voor spionage vanuit China, luidt de vrees.

Huawei heeft die beschuldigingen altijd ontkend en onweerlegbaar bewijs is ook eerder schaars. Een schandaal in Nederland waarin uitlekte dat Huawei ongeautoriseerde toegang had tot telefoonnummers van lokale telecomoperator KPN, heeft de reputatie van het bedrijf in Europa wel geen goed gedaan.

Mislukt charmeoffensief

Zowel Huawei als de Europese Unie hebben nog niet gereageerd op het artikel. Huawei pakte tijdens het recente Mobile World Congress nochtans groots uit. Dat charmeoffensief lijkt helaas maar weinig te hebben uitgehaald. Een nieuwe tegenvaller voor het bedrijf, dat stilaan wel weer uit het dal aan het kruipen is.

lees ook

Huawei reikt Europa de hand: charmeoffensief of een tikkeltje hoogmoed?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home