Chiptekorten stuwen prijzen voor laptopbouwers met 15 procent de hoogte in

A close-up of a 2 nm wafer fabricated at IBM Research's Albany facility, with individual chips visible to the naked eye. Courtesy of IBM.

Het afgelopen jaar moesten smartphone- en laptopfabrikanten 25 procent meer uitgeven om alle chips te bemachtigen die ze nodig hadden. Producenten verhoogden het aanbod, maar dat volstond niet.

Producenten van microchips krikten hun productie in 2021 op, maar de vraag bleef groter dan het aanbod. Dat weet Gartner. Vooral bij minder geavanceerde chips zoals stroomcontrollers was het tekort voelbaar. Dergelijke microchips stegen als gevolg met ongeveer 15 procent in prijs.

Dat zorgde er op zijn beurt voor dat fabrikanten meer moesten uitgeven. De combinatie van de hogere aankoopprijs en het grotere volume was goed voor een toename van 25,2 procent in de uitgaven aan semiconductors gezien over het hele jaar.

Apple domineert

Apple, dat laptops, tablets en smartphones bouwt, kocht het meeste componenten en at 11,7 procent van de markt op, gevolgd door Samsung met 7,8 procent. Lenovo vervolledigt de top 3 met 4,3 procent. Apple is een buitenbeentje aangezien het bedrijf wel minder uitgaf aan klassieke CPU’s. Dat komt omdat de hardwareboer die intussen voor een groot stuk zelf maakt.

lees ook

Waarom het chiptekort maar blijft voortduren

De gewrongen marktsituatie maakt het moeilijk voor kleine spelers om aan hun onderdelen te raken. Zij worden immers geconfronteerd met een hogere marktprijs, minder aanbod en een batterij van grote spelers die zoveel mogelijk essentiële chips proberen op te kopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home