Meta krijgt monsterboete (1,2 miljard euro) voor GDPR-inbreuken

De Europese privacywaakhond EDPB heeft Meta een recordboete van 1,2 miljard euro opgelegd. Het bedrijf achter onder andere Facebook krijgt naast de sanctie het verbod om Europese gebruikersdata naar de VS te versluizen.

De European Data Protection Board (EDPB) heeft vandaag de monsterboete van 1,2 miljard euro voor Meta bevestigd. Daarmee breekt Meta het record van Amazon, dat in 2021 887 miljoen euro moest betalen voor misbruik van klantengegevens. Meta krijgt de boete omdat het Europese regels overtreedt wat betreft de overdracht van persoonsgegevens naar zogenaamde derde landen, in dit geval dus de Verenigde Staten, zonder de privacy van de gebruikers te waarborgen.

Systematisch en herhalend

Het is niet de eerste keer dat Europese rechters oordelen dat Amerikaanse toezichtprogramma’s in strijd zijn met de Europese regelgeving. “De EDPB heeft vastgesteld dat de inbreuk van Meta zeer ernstig is aangezien het gaat om overdrachten die repetitief, systematisch en continu zijn”, legt voorzitter Andrea Jelinek uit. “Facebook heeft miljoenen gebruikers in Europa, dus de hoeveelheid overgedragen persoonlijke gegevens is enorm. Deze boete moet een sterk signaal geven.”

De Ierse Data Protection Commission (DPC), het orgaan dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de sanctie, heeft nog geen commentaar gegeven bij de uitspraak. Begin februari gaf Europa al aan dat de speeltijd voor grote techspelers voorbij is en dat de GDPR strenger zal worden toegepast. Ook al ligt de wettelijke bevoegdheid voor de handhaving ervan bij de lidstaten. Dit heeft Meta nu dus mogen ondervinden.

lees ook

‘EU doet een toegeving aan de VS met het trans-Atlantisch kader voor gegevensbescherming’

Meta in beroep

Onmiddellijk na de uitspraak plaatste Meta een reactie in een blogpost. Daarin schrijven Nick Clegg en Jennifer Newstead dat Meta in beroep zal gaan tegen de uitspraak. Het duo legde de schuld volgens TechCrunch zelfs bij het conflict tussen Europa en de Verenigde Staten. Het gebrek aan duidelijkheid tussen de verschillende wetgevingen zou aan de basis liggen van het probleem, en dus niet de eigen privacypraktijken.

“We gaan in beroep tegen de beslissing en zullen onmiddellijk schorsing zoeken bij de bevoegde rechtbanken”, klinkt het in het persbericht. “We doen dat omdat de schade die deze uitspraak aanzienlijk is, ook voor de miljoenen mensen die Facebook dagelijks gebruiken.” In april waarschuwde Meta haar investeerders al dat de implementatie van de wetgeving een inkomstenverlies tot 10 procent met zich mee kan brengen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home