EU dient chipsector van 20 miljard euro te voorzien volgens Soitec

Volgens de CEO van Soitec, Paul Boudre, moet de EU ten minste 20 miljard euro op tafel leggen om de chipproductie in Europa te redden. Tegen 2030 wil de EU dan ook 20 procent van de chipproductiemarkt wegkapen.

Het hoofd van één van de grootste leveranciers van semiconductors in Frankrijk, Paul Boudre, vindt dat de EU minstens 20 miljard euro moet voorzien om de chipsector te redden. Soitec is een leverancier van silicium wafers om chips te bouwen en is wel 7 miljard euro waard. Volgens de CEO was Europa eerder al in staat om een significante, soevereine voorraad van chips te voorzien.

Herstelplan

Gezien het chiptekort niet alleen een impact heeft op de auto-industrie maar ook op klein elektronica, wil de EU de high-end productie van chips dan ook verdubbelen naar 20 procent van de wereldwijde markt tegen 2030.

Eerder dit jaar gaf Thierry Breton, Europees commissaris voor de interne markt, al aan dat het herstelplan NextGenerationEU van 800 miljard euro voor meer investeringen in de chipsector kan zorgen. Tot nu toe staat de financiële ondersteuning nog op een laag pitje, terwijl de VS al 52 miljard aan subsidies voorziet voor chipfabrikanten.

Volgens Boudre moeten chipmakers als Infineon, Bosch en STMicroelectronics dezelfde ondersteuning krijgen als in andere regio’s om de wereldwijde markt te kunnen veroveren.

Gekende producten

Het pakket van 20 miljard euro dient naar de producten gaan waar we reeds het meeste expertise in hebben, namelijk chips van 22nm of groter. Daarnaast moeten we in de komende drie jaar inzetten op het uitbreiden van de markt van chips tussen 10nm en 22nm.

Om kleinere chips te produceren hebben we de skills en de capaciteit, volgens Boudre, maar deze blijven toch grotendeels het domein van producenten in China, Taiwan, Japan en de VS.

lees ook

Intel investeert tot 80 miljard euro in nieuwe chipfabrieken in Europa

Soitec

De prijs van een aandeel van Soitec is dit jaar met ongeveer 30 procent gestegen. De pandemie heeft er namelijk voor gezorgd dat de vraag naar chips groter werd en de prijs de hoogte in ging. Het bedrijf gebruikt vooral Silicon-On-Insulator (SOI)-materialen om chips voor smartphones, tablets, computers en datacentra te maken.

Soitec wordt daarnaast gefinancierd door twee grote investeerders uit Frankrijk en China. Het bedrijf exporteert 90 procent van zijn producten naar landen buiten Frankrijk en zelfs 65 procent naar landen buiten Europa.

Het nieuwe goud?

Boudre geeft aan dat semiconductoren olie en gas vervangen hebben als ‘het goud van de moderne industrie’. Ze zullen dan ook overal ter wereld nodig zijn voor technologische vooruitgang.

Chad Brown, een beursspecialist aan het Peterson-instituut voor Internationale Economie, is het er echter niet mee eens dat 20 miljard aan subsidies het chiptekort in Europa zullen oplossen. Hij waarschuwt zelfs dat de tendens om overheden om subsidies te vragen, uit kan monden in iets wat op een wapenwedloop lijkt.

lees ook

Piek chiptekort staat voor de deur

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home