EU investeert 8 miljard in supercomputers en wil eigen cloud

Europa

De Europese Unie gaat 8 miljard investeren in de bouw van een volgende generatie van supercomputers, idealiter gemaakt met Europese technologie. Verder zal de Unie de komende tien jaar een eigen cloud uitbouwen.

De EU staat voor een digitaal decennium. Dat vertelde commissievoorzitter Ursula Von Der Leyen tijdens haar jaarlijkse ‘State of the Union‘-toespraak. Dat vertaalt zich in enkele concrete en minder concrete plannen. Eerst en vooral laat ze weten dat de Unie acht miljard euro zal investeren in de volgende generatie van supercomputers. Het gaat daarbij vermoedelijk om exascale-systemen die de EU zelf wil bouwen onder het EuroHPC-project.

De EU houdt bovendien vast aan haar plan om die systemen te bouwen met zelf ontwikkelde microprocessors. Momenteel heeft Europa geen chips die kunnen concurreren met de exemplaren van Intel of AMD, maar daar wordt naarstig aan gewerkt. In het kader van het European Processor Initiative werkt een nieuw bedrijf genaamd SiPearl aan HPC-chips gebaseerd op ARM en RISC-V. Kleine kanttekening: met de overname van Arm door Nvidia wordt de ARM-architectuur eigenlijk ook Amerikaans, en het hoofdkwartier van Arm zelf ligt in Cambridge wat binnenkort evenmin nog tot de EU behoort.

De Europese Unie zet desalniettemin door en investeert verder in het plan om snel eigen exascale-computers online te hebben. De eerste exemplaren daarvan worden sowieso samen met traditionele vendoren gebouwd.

Europese cloud

Verder wil Von Der Leyen een Europese cloud. Ze betreurt dat data te weinig worden gebruikt in onze contreien. Wie gegevens wel wil verwerken, komt bovendien bij buitenlandse partijen terecht. Voor gevoelige industriële data is dat volgens de voorzitter niet ideaal. Europa zit momenteel in een achtervolgingsrol en heeft te traag gereageerd op de evoluties in de cloud.

Om daar verandering in te brengen zal de EU de bouw van een Europese cloud stimuleren als onderdeel van NextGenerationEU. Die zal zich in eerste instantie focussen op kritieke sectoren zoals energie en gezondheid. Data uit dergelijke sectoren zijn zo gevoelig dat ze best binnen de grenzen blijven. Het is de bedoeling dat daaruit een innovatief ecosysteem verschijnt waarop universiteiten, onderzoekers en bedrijven kunnen intekenen. De Europese cloud wordt gebouwd op het Gaia-X-project. Dat project heeft als ambitie om de fundering uit te werken voor een open data-infrastructuur gebaseerd op Europese waarden.

Breedbandprobleem

Von Der Leyen hekelt tot slot nog dat 40 procent van de Europese burgers in landelijke gebieden nog geen toegang heeft tot snelle breedbandverbindingen. Nu thuiswerk, thuis leren en online consumptie aan belang wint, moet dat dringend veranderen. Ook hierin zal de EU investeren. De focus ligt daarbij op 5G, 6G (wat dat ook mogen betekenen in deze fase) en glasvezel. De kans bestaat dat de Unie zich hier opnieuw laat voorbij steken door de Amerikanen. De eerste die succesvol snel internet naar landelijke gebieden lijkt te brengen, lijkt immers SpaceX te zijn met zijn Starlink-initiatief.

Tijdens de toespraak laat Von Der Leyen in ieder geval zien dat het de EU menens is met digitale innovatie. De Europese Unie loopt achter op China, Japan en de VS, en daar moet een einde aan komen met de hulp van bovenstaande initiatieven. We zijn benieuwd naar de evolutie de komende jaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home