EU beschuldigt Apple van nieuwe anticompetitieve praktijken

apple pay

De Europese Unie beschuldigt Apple opnieuw van oneerlijke concurrentie. Deze keer is Apple Pay kop van jut.

De EU zet zijn vendetta tegen anticompetitieve praktijken van grote techbedrijven verder. Apple heeft zo een nieuwe aanklacht aan zijn been. Dit keer gaat het om Apple Pay. De Unie heeft Apple formeel laten weten dat het zijn bedenkingen heeft met de manier waarop Apple zijn dominante positie misbruikt voor mobiele betalingen binnen iOS.

Concreet laat Apple ontwikkelaars van mobiele wallets niet toe om NFC zomaar te gebruiken op de iPhone. De eigen Apple Pay-oplossing kan dat wel. Dat maakt het in de praktijk onmogelijk voor derden om de concurrentie aan te gaan met Apple Pay op de iPhone. De EU stelt vast dat Apple zo innovatie belemmert en de keuze voor consumenten inperkt.

De antitrust-aanklacht zit in zijn initiële fase. De EU legt daarin zijn problemen voor aan Apple, dat nu de kans krijgt om te antwoorden. Het is niet gezegd dat een diepgaand onderzoek de initiële bevindingen zal staven.

Intense onderzoeken

Europa houdt zich alsmaar intenser bezig met Big Tech en eventuele antitrust-praktijken. De Digital Services Act en de Digital Markets Act geven de Unie daartoe betere tools. De Europese Commissie heeft al verschillende onderzoeken lopen tegen techgiganten zoals Microsoft en Apple. Zo heeft de Unie bedenkingen bij het App Store-monopolie van Apple. Langs de ene kant neem Europa zo een wereldwijde voortrekkersrol, langs de andere kant lopen de zaken niet altijd even vlot. Zo is een onderzoek tegen Intel dat al meer dan een decennium aansleept, nog steeds niet afgerond.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home