Europees gerechtshof vernietigt miljardenboete Intel

Een miljardenboete die Intel al sinds 2009 boven het hoofd hangt voor antitrustpraktijken is door het Europese Gerecht vernietigd.

Het Gerecht, de rechtbank van eerste aanleg van het Hof van Justitie van de Europese Unie, heeft een boete van 1,06 miljard euro aan het adres van Intel vernietigd. De Europese Commissie had die boete destijds opgelegd na een antitrust-onderzoek.

Illegale kortingen

In de jaren 2000 zou Intel grote PC-fabrikanten zoals HP, Dell en Lenovo overtuigd hebben om voor zijn eigen processors te kiezen in de plaats van die van een concurrent aan de hand van oneerlijke incentives. Die incentives kon Intel geven door zijn dominante marktpositie te misbruiken. Concreet gaf Intel kortingen op voorwaarde dat de fabrikanten in kwestie niet teveel systemen met andere processors bouwden. De concurrentie, in casu AMD, werd zo uit de markt gerangeerd. Pas in 2019 wist AMD een succesvolle comeback te lanceren.

Intel ging in beroep, maar het Gerecht bestempelde de boete als gegrond in 2014. In 2017 besliste het de hoogste rechtbank van de Europese Unie, het Europees Hof van Justitie, dat er toch één en ander scheelde aan het antitrustonderzoek dat de commissie destijds voerde. Daarbij zou een de commissie niet voldoende onderzocht hebben wat de economische impact van de praktijken van Intel op AMD precies was. Daarop stuurde het Europees Hof van Justitie de zaak terug naar het Gerecht.

Onvolledig onderzoek

In een nieuw onderzoek stelt het Gerecht vast dat de analyse van de commissie destijds inderdaad onvolledig was. Daarom is het volgens de rechtbank onmogelijk om objectief vast te stellen dat de incentives van Intel AMD effectief uit de markt geduwd hebben. Omdat de impact niet meer kan worden vastgesteld, kan het Gerecht ook de omvang van de boete niet bepalen. Die wordt daarom geschrapt.

Er is nog beroep mogelijk, maar daarbij komt de zaak opnieuw voor het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat de zaak in eerste instantie terugstuurde op de gronden die het Gerecht nu zelf aanhaalt. Het lijkt er dus op dat Intel alsnog ongehavend uit het antitrust verhaal zal wegstappen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home