Europese Commissie opent onderzoek naar Apples App Store-regels

De Europese Commissie is een antitrustonderzoek begonnen naar de regels die Apple stelt voor ontwikkelaars die hun apps willen aanbieden via de App Store. Met het onderzoek wil de EU vaststellen of de regels van Apple in strijd zijn met de Europese mededingingsregels.

Het onderzoek bekijkt onder andere hoe developers verplicht zijn het in-app-aankoopsysteem van Apple te gebruiken. Ook kijkt de Europese commissie naar de beperkingen die developers worden opgelegd om geen alternatieve en goedkopere manieren te promoten voor het kopen van content buiten de apps.

De onderzoeken zijn een antwoord op meerdere klachten van Spotify en een leverancier van e-books en audioboeken. Volgens hen hebben de App Store-regels impact op de concurrentie op het gebied van muziekstreaming en audioboeken.

Onderzoek naar twee beperkingen

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging binnen de Europese Comissie, zegt het volgende over de regels van Apple: “We moeten ervoor zorgen dat de regels van Apple niet de concurrentie verstoren in markten waarin Apple zelf concurreert met andere app-ontwikkelaars. Dat geldt bijvoorbeeld voor Apple Music of voor Apple Books. Daarom gaan we ons verdiepen in de Apple App Store-regels en hun nakoming van de Europese mededingingsregels.”

De Europese Commissie onderzoekt twee restricties die Apple oplegt in zijn App Store. Allereerst is het verplicht om Apples eigen in-app-aankoopsysteem te gebruiken voor het verspreiden van digitale content. Apple rekent vervolgens een commissie van 30 procent voor elke in-app-aankoop. Sommige developers rekenen deze 30 procent vervolgens weer door aan de klant.

Als tweede zal de Europese Commissie kijken naar de beperkingen die Apple ontwikkelaars oplegt om gebruikers te vertellen dat er alternatieve aankoopmogelijkheden zijn buiten de app. Apple maakt het mogelijk om muziek, e-books en audiobooks die elders gekocht zijn (zoals de website van de developer) te gebruiken in de apps. Het is echter niet toegestaan om gebruikers te vertellen over deze, vaak goedkopere, opties. 

Ook Apple Pay onder de aandacht

Naast het onderzoek naar de App Store-regels, heeft de Europese Commissie ook een tweede antitrustonderzoek naar Apple gestart. Met dit tweede onderzoek wil de Commissie achterhalen of Apple Pay in strijd is met de Europese mededingingsregels. 

Zelf zegt Apple in een statement over dit alles: “We volgen de wet in alles wat we doen en we omarmen concurrentie op elk niveau, want we geloven dat het ons drijft om nog betere resultaten te leveren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home