Elon Musk richt nieuw AI-bedrijf X.AI op

twitter elon musk

Ondanks dat hij de oproep om de ontwikkeling van AI een halt toe te roepen steunt, heeft Elon Musk een nieuw bedrijf uit de grond gestampt om te concurreren met ChatGPT.

Het jonge bedrijf werd op 9 maart ingeschreven onder de naam X.AI bij de rechtbank van de Amerikaanse staat Nevada, zoals blijkt uit een document dat Wall Street Journal kon inkijken. Op 12 juli is het jonge bedrijf ook officieel voorgesteld. Elon Musk staat op de lijst als directeur van het bedrijf, dat voorlopig zestien werknemers telt. Om extra kapitaal bij elkaar te sparen, zet Musk 100 miljoen aandelen te koop op de beurs.

Musk heeft zijn plan in alle stilte voorbereid. Eerder lekte uit dat de CEO van Tesla, SpaceX en Twitter 10.000 GPU’s had aangeschaft en hij heeft zich ook al van de nodige servercapaciteit bij Oracle verzekerd. Mogelijk dient die investering nu ook voor zijn jongste project. Al blijft het onduidelijk wat hij precies van plan is met X.AI. Op de website wordt de missie van het bedrijf vaag omschreven als ‘het universum beter begrijpen’.

Op de website staat dat het bedrijf nauw zal samenwerken met de andere ondernemingen van Musk, maar dat het wel als een volledig autonome entiteit zal opereren. Tijdens een televisie-interview hintte Musk naar de ontwikkeling van een generatieve AI-tool ‘ThruthGPT’ als concurrent voor ChatGPT. Op vrijdag 14 juli houdt het team van X.AI een vragenuurtje waar hij mogelijk wat meer in zijn kaarten zal laten kijken.

‘Meedogenloos bedrijfsmonopolie’

Musk is zachtst gezegd dan ook een man van paradoxen. Hij onderschreef mee, samen met een duizendtal experten uit de academische wereld, een oproep om de ontwikkeling van artificiële intelligentie tijdelijk te pauzeren. Volgens de oproep is het onverantwoord om nieuwe technologieën te ontwikkelen en verkopen waar we onvoldoende begrip van hebben. Musk uitte onlangs nog zijn bezorgdheid dat AI in handen is van een ‘meedogenloos bedrijfsmonopolie’.

Die woorden mogen als een rechtstreeks uithaal naar de tandem OpenAI-Microsoft beschouwd worden, dat vol de gaspedaal induwt bij het uitrollen van nieuwe AI-functies binnen het Microsoft-ecosysteem. Musk lag zelf in 2015 mee aan de wieg van OpenAI, maar in 2018 verliet hij het bedrijf en sindsdien is zijn relatie met het bedrijf verzuurd geraakt.

Nu trekt hij dus zelf ten strijde tegen het ‘AI-monopolie’ van Microsoft en zal hij zich ongetwijfeld weer in een heldenrol zien. Zijn voormalige vennoot Sam Altman heeft maar één woord te zeggen op het nieuws: ‘verontrustend’.


Dit artikel verscheen origineel op 17/04. We hebben dit artikel een update gegeven met de nieuwste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home