Elon Musk wil met ‘ThruthGPT’ concurrentie aangaan met OpenAI en Google

chatgpt

De AI-tool van Elon Musk zou de naam ‘ThruthGPT’ krijgen en zal er niet op uit zijn om de mensheid te vernietigen, dixit zijn eigen woorden.

Elon Musk was vannacht te gast bij Fox News-journalist Carlson Tucker om het spreken over artificiële intelligentie. Tijdens het interview onthield Musk zich niet van straffe uitspraken waar de complotdenker van zal watertanden. Zo uitte hij bijvoorbeeld zijn vrees dat AI in staat is om de menselijke beschaving te vernietigen en dat systemen door ‘bedrijfsmonopolies’ bewust geprogrammeerd worden om onwaarheden te verspreiden. Dat vandaag iedereen via de smartphone toegang heeft tot AI, is dan ook niet zonder risico’s voor de maatschappij.

lees ook

AI voor de massa: een geschenk of een gevaar?

Als tegenmiddel wil Musk zelf een alternatief ontwikkelen voor ChatGPT en Bard. De naam ‘ThruthGPT’ die Musk in gedachte heeft moet mensen gerust stellen dat zijn nieuwste hobbyproject wel als doel heeft om de waarheid na te streven. Want een systeem dat ontworpen is om het universum beter te leren begrijpen, is minder geneigd om de mensheid uit te roeien. Voor alle duidelijkheid: we parafraseren hier louter wat de man zelf heeft gezegd tijdens het interview.

Uit op revanche

De uitspraken van Musk zijn zeker niet uit het luchtledige gegrepen. Gisteren schreven we dat de CEO van Tesla, SpaceX en Twitter een nieuw bedrijf onder de naam X.AI heeft ingeschreven, en eerder schafte hij zichzelf ook al 10.000 GPU’s aan. Musk is wel degelijk wat aan het bekokstoven.

Ook zijn doembeelden ten aanzien van AI zijn niet nieuw. Hij waarschuwt al enkele jaren voor de potentiële gevaren van AI en nu ziet hij zich daar ook in gesteund door experten uit de academische wereld. Al wordt hij vermoedelijk ook door persoonlijke revanchegevoelens gedreven. In 2018 werd hij door huidige OpenAI CEO Sam Altman naar de uitgang gedreven bij het bedrijf dat hij mee oprichtte. Die noemt de herintrede van Musk in de AI-wereld overigens ook verontrustend.

Fox News zal het tweede deel van het interview vanavond vrijgeven. Daar zullen ongetwijfeld weer enkele straffe uitspraken uit voortkomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home