Intel stemt in met de bouw van een nieuwe chipfabriek in het Duitse Maagdenburg. In ruil voor meer subsidies zal de chipfabrikant ook zelf meer investeren.
Na de nodige vertraging zijn Duitsland en Intel toch tot een overeenkomst gekomen inzake de bouw van een geavanceerde nieuwe chipfabriek in Maagdenburg. Intel zal een geavanceerde chipfabriek neerpoten met een prijskaartje van 30 miljard euro. Duitsland neemt daarvan tien miljard euro voor zijn rekening.
Hoger prijskaartje
Begin februari vorig jaar maakte Intel de plannen voor de bouw bekend. De fabriek zou ongeveer 17 miljard euro kosten waarvan Duitsland 6,8 miljard euro zou investeren. Al snel veranderde het economische klimaat, onder andere door de oorlog in Oekraïne, en bleek het kostenplaatje veel hoger te liggen. Intel duwde op de pauzeknop en wilde meer subsidies van Duitsland.
De kostprijs voor de bouw van de vooropgestelde site was al gestegen naar 20 miljard dollar. Intel wilde dat de subsidies van Duitsland ook mee de hoogte in zouden gaan, maar de Duitsers zagen het absoluut niet zitten om nog meer miljarden vrij te maken om Intel te paaien.
Meer subsidies, grotere totaalinvestering
Nu komt Duitsland toch over de brug. Hoewel de minister van Financiën pas nog liet verstaan dat een hoger gesponsord bedrag niet aan de orde was, vindt het land nu plots wel tien miljard euro in totaal. Daar staat wel iets tegenover. In ruil voor de extra subsidies worden de plannen uitgebreid. De totale investering in de Duitse site is nu 30 miljard dollar waard.
De fabriek zou nog geavanceerder worden, al is het niet helemaal duidelijk wat dat betekent. De geplande site was al ontworpen op de meest geavanceerde chips op de huidige roadmap van Intel te bakken. Intel 3, Intel 20A en Intel 18A stonden al op de planning. Mogelijks wordt Intel 3 nu overgeslagen.
Complete productieketen
De site in Maagdenburg krijgt de naam Silicon Junction mee. Ze is een onderdeel van een breder investeringsplan van Intel in Europa. Zo kondigde Intel gisteren nog een grote investering in Polen aan. Daar wil Intel een fabriek neerpoten om microchips te verpakken. In combinatie met Silicon Junction bouwt Intel zo aan een volledige productieketen op Europees grondgebied. Dat is goed nieuws voor de EU. Via onder andere de Chips Act probeert de Unie immers om meer chips binnen Europa te produceren.