Intel wil meer subsidies voor Duitse chipfabriek, plant bouw in 2024

Intel bevestigt dat het meer centen wil van de Duitse overheid voordat het start met de bouw van een gigantische fabriek in het Duitse Maagdenburg. De bouw zou in 2024 van start kunnen gaan.

Intel bevestigt zowel dat het nog steeds van plan is om een grote nieuwe chipfabriek in Duitsland te bouwen, als dat die fabriek er niet gaat komen zonder meer centen van de overheid. Eind december raakte bekend dat de planning voor de bouw van een enorme site in Maagdenburg plots op de helling staan.

Intel was, en is, naar eigen zeggen, van plan om een grote productiesite voor ultramoderne CPU’s te bouwen nabij de Duitse stad. De fabriek zou ongeveer 17 miljard euro kosten en vertegenwoordigt zo veruit de grootste brok van Intels Europese investeringsplan ter waarde van 29 miljard euro. Duitsland haalde de fabriek binnen in ruil voor 6,8 miljard euro aan beloofde subsidies. Intel heeft de site al gekocht.

Onduidelijke deadline

Intussen is de voorspelde kost voor de bouw van de fabriek al gestegen naar 20 miljard dollar. Terwijl is de omzet van Intel het afgelopen jaar met twintig procent gedaald. Intel zelf geeft aan dat het nog steeds de bedoeling is om een succes te maken van het Maagdenburg-project, zodra de finale details rond de financiering ervan zijn uitgeklaard met de overheid. Met andere woorden: Intel is klaar om te starten met de bouw zodra de Duitsers met meer centen over de brug komen.

De hogere bouwprijs is niet het enige probleem. In een gesprek met Zeit in de marge van Davos geeft Intel aan dat het ook bezorgd is over elektriciteitsprijzen. Een fabriek die 50 cent per kWh moet betalen, zou geen kans hebben op slagen. Ook dat wil Intel uitgeklaard zien.

In principe moest de bouw in de eerste helft van dit jaar starten. De eerste chips zouden in dat scenario in 2027 van de hoogtechnologische band rollen. Die deadline kijkt nu niet meer actueel. In het gesprek met Zeit haalt Intel 2024 aan als nieuwe startdatum, al is dat nog steeds niet erg concreet.

Intel stelt zich vermoedelijk afwachtend op in de hoop zo de reeds fikse som aan subsidies te maximaliseren. De komst van de fabriek is belangrijk voor Duitsland en Europa. De EU wil via de European Chips Act immers een significant deel van de wereldwijde chipproductie naar eigen bodem halen tegen 2030.

Update 20/01/2023: nieuwe timing en kost energie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home