Intel krijgt ‘nein’ van Duitse regering voor extra subsidies

Intel

Duitsland wil Intel 6,8 miljoen euro subsidies toekennen, en geen cent meer. Brengt dit de bouw van de fabriek in gedrang?

Intel had meer subsidies gevraagd om de bouwwerken van zijn aankomende chipfabriek in de Duitse stad Maagdenburg te kunnen starten. Omdat het kostenplaatje dreigt op te lopen tot 20 miljard euro, was de eerder gekende toegekende 6,8 miljard euro maar schaars, meende de chipfabrikant. Intel hoopte minstens 3,2 miljard euro extra te krijgen, maar die vlieger gaat niet op. De Duitse regering is niet bereid over de brug te komen met extra miljoenen.

De reden is heel simpel: er is geen budget meer, verklaar Duits minister van Financiën Christian Lindner aan Financial Times. Ook de Duitse overheid zoekt in economisch moeilijke tijden naar manieren om te besparen, en kan het niet verantwoorden nog extra miljarden toe te kennen aan Intel. De Duitse regering is wel bereid om op andere manieren om de bouw van de fabriek een duwtje in de rug te geven, zoals goedkopere stroom toekennen.

Uitstel of afstel?

Of dat Intel zal paaien, dat is een andere vraag. De Amerikaanse chipbouwer had gedreigd met uitstel als Duitsland niet ingaat op de vraag voor extra subsidies. Het lijkt er nu toch op dat Intel meer zal moeten financieren uit eigen zak dan het zich misschien kan veroorloven.

Naast Duitsland heeft de chipbouwer nog andere sites op het oog, die elks ook enkele miljarden zullen kosten. Verder dan een vaag statement dat er ‘een manier moet worden gevonden om de kostenkloof te dichten’, krijgen we nog niet te horen vanuit het kamp van Intel.

lees ook

Intel zit in de hoek waar de klappen vallen

Gulden middenweg

De fabriek in Duitsland zijn zowel voor Intel als Europa van groot belang. Intel wil zijn productiecapaciteit optrekken en diversifiëren om opnieuw de grootste chipmaker ter wereld te worden. Europa wil de grote spelers dan weer naar het eigen grondgebied halen om minder afhankelijk te worden van de chipproductie op andere continenten. Die overeenstemmende belangen kunnen de bereidheid verhogen een gulden middenweg te vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home