Intel bereikt mijlpaal in massaproductie kwantumchips

Intel onderzoekt of het geavanceerde kwantumchips op grote schaal kan produceren. De fabrikant boekt succes met traditionele fabricagemethodes.

Intel is er in geslaagd om kwantumchips te produceren via klassieke technieken voor massaproductie. Onderzoekers van de CPU-specialist maakten zogenaamde silicon spin qubit-chips op een traditionele silicium wafer. Daarop bereikten ze een yield van 95 procent. Dat laat Intel zelf weten tijdens de Silicon Quantim Electronics Workshop in Quebec.

Tijdens kwantum-onderzoek vandaag worden chips met qubits doorgaans één per één gegenereerd. Intel toont aan dat massaproductie mogelijk is. Dat is belangrijk, aangezien echte kwantumcomputers in de toekomst honderden of zelfs duizenden qubits nodig hebben om een meerwaarde te bieden tegenover klassieke computerchips.

Kop en/of munt

Waar een transistor 0 en 1 kan zijn, kan een qubit in een kwantumstaat bestaan die niet 0 en 1 is. Intel maakt de vergelijking met een muntstuk dat kop of munt kan zijn, maar ook kan blijven ronddraaien en het potentieel voor beiden behoudt. Omdat een qubit die extra staat kan aannemen, is het ding een stuk krachtiger dan een gewone transistor.

Qubits zijn helaas veel fragieler en zijn in de regel enkel stabiel bij erg lage temperaturen. Het is een uitdaging om ze te produceren. Het onderzoek van Intel, waarbij de fabrikant traditionele fabricagemethodes aanpast om kwantumchips te maken, is daarom belangrijk. Intel combineert daarbij EUV-technologie met erg lage temperaturen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home