TSMC vraagt leveranciers om op de rem te gaan staan

TSMC

Het Taiwanese TSMC heeft aan verschillende leveranciers van apparatuur gevraagd om hun leveringen te vertragen. De chipbakker maakt zich namelijk zorgen over de huidige economische situatie.

Chipproducent TSMC heeft verschillende van zijn leveranciers gecontacteerd met de vraag om hun leveringen van high-end apparatuur te vertragen. Het Taiwanese bedrijf is bezorgd over de dalende vraag bij zijn klanten. Dat bericht Reuters, na contact met verschillende bronnen.

It’s the economy

De beslissing van TSMC is vooral gericht op kostcontrole. De vertragingen bij de bouw van zijn fabriek in Arizona (VS) heeft daar ongetwijfeld ook mee te maken. Dit is niet de eerste keer dat de Taiwanezen dit doen, een klein jaar geleden is er ook al een keer stevig gesnoeid in de bestellingen bij TSMC. Het is nu bovendien de vraag wat dit betekent voor de geplande fabriek in Duitsland.

Volgens één van de bronnen verwachten de leveranciers dat deze vertraging slechts iets van een korte termijn is. TSMC reageert intussen zelf niet op wat het ‘geruchten binnen de sector’ noemt. Zijn CEO C.C. Wei verklaarde in juli al dat klanten voorzichtiger zijn door de huidige economische situatie, onder andere in China en de staat van de eindmarkt. Afnemers bij TSMC letten volgens Wei dus meer op hun voorraad.

lees ook

Apple koopt volledige 3 nm-capaciteiten van TSMC voor een jaar

Het Nederlandse ASML is één van de getroffen leveranciers. Dat bedrijf maakt onder andere lithografieapparatuur voor de productie van chips. Zijn CEO Peter Wennink had eerder al bekend gemaakt dat er sommige bestellingen teruggeschroefd waren, maar hij heeft niet verduidelijkt door wie. Wennink noemde het in elk geval wel iets van een korte termijn. Verschillende leveranciers, waaronder ASML, verloren enkele procenten op de beurs, door deze berichten.

Een andere factor die ervoor zorgt dat ze bij TSMC wat onrustig op hun stoelen schuifelen is het nieuws over een verbod op het gebruik van iPhones voor personeel van de Chinese overheid. Nieuws dat wel volledig wordt ontkend door Peking. De toestellen van Apple werken met chips van het Taiwanese bedrijf. Het bericht dat Huawei bovendien een eigen vlaggenschiptelefoon wil lanceren zorgt voor verdere onrust. Door een embargo vanuit de Verenigde Staten levert TSMC namelijk geen chips meer aan het Chinese bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home