Chinese wonderchip op 7 nm van Huawei blijkt toch een ouder 14 nm-proces te zijn

chips wafer intel

Na een grondig onderzoek blijkt de Kirin-chip in de Huawei Mate 60 Pro niet zo indrukwekkend te zijn dan initieel gedacht.

Het nieuws sloeg in als een bom in de technologiewereld begin deze maand toen Huawei zijn Mate 60 Pro vlaggenschip lanceerde met een fonkelnieuwe Kirin 9000S-chip. Door de opgelegde handelsrestricties rond Amerikaanse technologie worstelt het China met de doorontwikkeling van chips. Hoe kleiner het proces, hoe krachtiger en/of energiezuiniger een chip wordt.

SMIC, de grootste Chinese chipfabrikant, had volgens een eerste grondige analyse van TechInsights de code gekraakt om een krachtige chip op 7 nm te bakken, een primeur voor China. Ter vergelijking: Apple stopt in de iPhone 15 Pro een 3 nm-chip, twee processen kleiner dan 7 nm.

De terugkeer van Huawei in het vlaggenschipsegment heeft ook een geopolitieke lading. De Amerikaanse overheid doet er namelijk alles aan om Chinese bedrijven toegang te ontzeggen tot de benodigde technologie om geavanceerde chips te maken. Dat Huawei samen met SMIC er dan toch in geslaagd lijkt te zijn om een smartphoneprocessor te bouwen die minstens in de buurt komt van wat Qualcomm, Apple en MediaTek kunnen, toont dat Chinese bedrijven ondanks de restricties hun plan wel trekken.

Is het nu 14 nm of 7 nm?

Nu blijkt dat de Kirin 9000S-chip toch minder indrukwekkend te zijn dan initieel gedacht. In een gesprek tussen de South China Morning Post en onderzoeksbedrijf Fomalhaut Techno Solutions wordt duidelijk gemaakt dat het om een 14 nm-chip gaat die ‘speciale’ technieken gebruikt om prestaties te leveren die in lijn liggen met een 7 nm-chip.

Volgens Wccftech tonen verschillende benchmarks aan dat de chip wel op het niveau presteert van een 7 nm-chip. SMIC gebruikt DUV (deep ultraviolet) om de chip te bakken, technologie die ook bruikbaar is voor 7 nm-chips.

lees ook

Wat je moet weten over processors en nanometers

De nieuwe generatie chips gebruikt vandaag EUV. ASML, de wereldwijde (Nederlandse) fabrikant van machines die chips bakken, mag door het exportverbod geen machines aan Chinese klanten leveren met die technologie.

Volgens een rapport van Bloomberg zou China ongeveer vier jaar achterop hinken op vlak van chiptechnologie. Voorlopig is het nog wachten op de eerste complexe, krachtige 7 nm-chip uit Chinese stal. Tenzij het nieuwe onderzoek opnieuw wordt gecounterd door een ander instituut en de Kirin 9000S wel degelijk een 7 nm-chip is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.