Apple iPhone 15 Pro Max krijgt snellere A17-chip, USB-C en 5x zoomlens

iPhone 15 Pro

De nieuwe A17 Bionic-chip mikt op fors betere grafische prestaties. De iPhone 15 Pro heeft nog steeds een 3x zoomlens, de iPhone 15 Pro Max een 5x zoomlens. Beide hebben USB-C aan boord dat USB 3 ondersteunt.

Waar de nieuwe iPhone 15 een aantal functies overneemt van de iPhone 14 Pro van vorig jaar, duwt Apple het gaspedaal in met de nieuwe iPhone 15 Pro-modellen. Het aluminium chassis blijft, maar de rand rondom is nu van titanium. De vier kleuren zijn eerder sober: wit, zwart, blauw en natuurlijk titanium.

Apple claimt dat de nieuwe iPhone 15 Pro gemakkelijker herstelbaar is. Wat dat in de praktijk inhoudt, is niet duidelijk. Het scherm is identiek aan het model van vorig jaar, inclusief ‘dynamisch eiland’, 120 Hz refresh rate en een always on-functie. De iPhone 15 Pro heeft een 6,1 inchscherm, de iPhone 15 Pro Max een groter 6,7 inchscherm.

Nieuw is de actieknop die in de plaats van de stil/bellen-knop komt. Deze knop doet standaard nog altijd hetzelfde, maar je kan de knop ook personaliseren naar bijvoorbeeld een camera-sneltoets, zaklamp of vertaaldienst.

A17 Pro chip

In tegenstelling tot de iPhone 15 krijgen beide iPhone 15 Pro-modellen wel de nieuwste A17 Pro-chip aan boord. Het is ’s werelds eerste 3 nm-chip, wat garant staat voor een betere batterijduur en betere prestaties. De CPU heeft zes kernen, waarvan twee prestatiekernen die volgens Apple tien procent sneller zijn dan de voorganger.

Omdat ook de iPhone 15 Pro voortaan met USB-C wordt geleverd, zit er een dedicated USB-controller op de chip die USB 3-snelheden kan leveren tot 10 Gbps.

De geïntegreerde GPU heeft zes kernen en is twintig procent sneller dan de A16 Bionic van vorig jaar.

Nieuwe periscooplens

Tijdens de presentatie legt Apple bijzonder veel nadruk op de nieuwe camera’s van de iPhone 15 Pro. De 48 MP-hoofdcamera krijgt een grotere sensor voor betere prestaties in slechte lichtomstandigheden. De groothoeklens blijft identiek aan de vorige generatie, maar krijgt een nieuwe coating op de lens en een betere nachtmodus.

De iPhone 15 Pro moet het doen met een 3x telefotocamera, hetzelfde als in de vorige modellen. Het is de grotere iPhone 15 Pro Max die een upgrade krijgt naar een 5x telefoto dankzij een periscooplens in de grotere behuizing.

Voor de liefhebbers is spatiale video mogelijk later dit jaar op beide telefoons door de groothoek en de standaardcamera te combineren. Apple doet er alles aan om de aankomende Apple Vision Pro VR-bril te voorzien van aangepaste content.

Prijs en beschikbaarheid

De basisversie van de iPhone 15 Pro start vanaf 1.229 euro voor 128 GB opslag. Het instapmodel van de iPhone 15 Pro Max krijgt 256 GB opslag mee en start vanaf 1.479 euro. Beide telefoons zijn beschikbaar vanaf 22 september. Alle vermelde prijzen zijn inclusief btw.

lees ook

Apple iPhone 15 is de Pro-versie van vorig jaar, met USB-C

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home