China bouwt een satellietnetwerk van 2.800 satellieten om zo een AI-netwerk van supercomputers in de ruimte te creëren.
China heeft met succes de eerste satellieten gelanceerd van een nieuw ruimtecomputernetwerk. De missie, uitgevoerd door satellietbedrijf Spacety China, bracht twaalf satellieten in een baan rond de aarde. Het “Star Compute-programma” van ADA Space zal in totaal 2.800 supercomputersatellietsystemen bevatten, schrijft Space News. Die kunnen verzamelde gegevens zelf verwerken in plaats van afhankelijk te zijn van de aarde.
Twaalf AI-satellieten
Elke satelliet is uitgerust met AI en kan via lasercommunicatie met de andere satellieten communiceren. Samen beschikken ze over een gezamenlijke rekenkracht van 5 POPS (peta operations per second) en een maximale bandbreedte van 100 Gbps. Het netwerk is bedoeld om data in de ruimte zelf te verwerken. Zo moeten er veel minder grote hoeveelheden informatie naar de aarde wordenteruggestuurd.
De satellieten zullen ingezet worden voor wetenschappelijke doeleinden zoals astronomie en observatie van gammaflitsen, maar ook om de aarde te observeren. Dankzij ingebouwde AI-modellen kunnen de satellieten data realtime verwerken. Dat kan volgens de organisatie helpen bij onder andere rampenbestrijding, stedelijke planning en zelfs virtuele toeristische ervaringen.
De eerste gegevens zullen dienen voor de uitbouw van een dataplatform voor de regio Neijiang. Er wordt ook gewerkt aan een tweede reeks satellieten met nog meer rekenkracht. Onderzoekers stellen dat dit een grote stap is in de integratie van AI in de ruimtevaart.
lees ook