Apple wordt verplicht de betalingsopties in de App Store uit te breiden

Apple, Epic Games

Door een rechtszaak die Epic Games aanspande tegen Apple, mag Apple niet langer enkel zijn eigen betalingsmogelijkheden aanbieden bij in-app aankopen. Het nieuws wordt door Epic Games niet enthousiast onthaald. Epic Games legde klacht neer tegen de dominante marktpositie die het bedrijf als illegaal beschouwde.

Game-ontwikkelaar Epic Games bracht in 2017 het razend populaire spel Fortnite uit. Hoewel het spel gratis verkrijgbaar is, hangen er aan speciale kostuums, personages en dansjes toch een prijskaartje.

Gebruikers kunnen het geliefde spel op verschillende platformen downloaden, waaronder de app stores van Apple en Google. Door het systeem van in-app aankopen, pikken Apple en Google ook een graantje mee van de omzet die Fortnite genereert. Dat is Epic Games een doorn in het oog.

Bij een rechtszaak die Epic Games hiervoor aanspande tegen Apple, haalt de game-ontwikkelaar nu een slag thuis. Binnenkort moet Apple namelijk andere betalingsopties toelaten bij iOS apps. In de praktijk mogen appontwikkelaars hiervoor een knop of link installeren, die gebruikers wijst op de eigen betaalfuncties.  

lees ook

Spotify klaagt over Apple bij Europese Commissie

Aanslepend conflict

Aan Epic Games zelf werd eveneens een boete opgelegd. De game-ontwikkelaar installeerde in de zomer van 2020 namelijk zijn eigen betalingssysteem in Fortnite. Zo ontliep Epic Games de commissie van 15 tot 30 procent die Apple vraagt voor de betaalfunctie.

Apple reageerde door Fortnite uit de App Store te verwijderen, waarna Epic Games een juridische klacht indiende tegen Apple.

De game-ontwikkelaar wordt nu verplicht om aan Apple 30 procent van de omzet te betalen die werd opgehaald met het eigen betalingssysteem. In totaal zou het om meer dan 3,5 miljoen dollar gaan.   

Reacties op Twitter

Hoewel Apple slecht uit de rechtszaak lijkt te komen, reageerde Tim Sweeney, CEO van Epic, teleurgesteld op Twitter: “De uitspraak die vandaag werd gedaan, is geen overwinning voor ontwikkelaars of consumenten. Epic vecht voor een miljard gebruikers voor eerlijke concurrentie bij in-app betalingssystemen en app stores.”

In de tweet reageerde Sweeney op Apple, die het nieuws als een overwinning naar buiten bracht: “Vandaag heeft de rechtbank bevestigd wat we altijd al wisten: de App Store is niet in strijd met de antitrustwet. Zoals de rechtbank aanhaalde ‘is succes niet illegaal’. Apple wordt geconfronteerd met zware concurrentie in alle segmenten, en we geloven dat klanten en ontwikkelaars voor ons kiezen omdat onze producten en diensten de beste ter wereld zijn. We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat de App Store een veilige en vertrouwde marktplaats is.”

Meerdere antitrustzaken

Apple kreeg al vaak te maken met antitrustzaken. In april nog bereidde de Europese Commissie zich voor op een zaak tegen Apple. Het kaart de dominante marktpositie van Apple ten opzichte van kleinere bedrijven aan en stelde al formele onderzoeken daarvoor in.

lees ook

Zuid-Korea pakt monopolie betalingssystemen in app stores van Google en Apple aan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home