Apple kiest voor schikking in antitrustzaak

apple app store

Apple wil schikken in een antitrustzaak tegen ontwikkelaars Donald R. Cameron en Pure Sweat Basketball. De zaak werd geopend in 2019 en ging in tegen de monopolie van de App Store.

Apple heeft aangekondigd te willen schikken in een antitrustzaak van een groep ontwikkelaars. De zaak werd geopend in 2019 tegen het monopolie van de App Store. De aanklagers zijn Donald R. Cameron, van de app ‘Lil’ Baby Names’ en Pure Sweat Basketball, van de ‘Pure Sweat Basketball Workout’-app. Toch lijkt Apple in de App Store niet veel veranderingen te willen maken.

Waar gaat het precies over?

Beide ontwikkelaars claimen dat er een monopolie is van de App Store wat de taks op inkomsten uit de Store van 30 procent mogelijk maakt. Sinds december vorig jaar verlaagde de gadgetgigant die commissie echter al naar 15 procent voor bedrijven die minder dan 1 miljoen dollar omzet halen.

Ook de minimumprijs van 0,99 dollar voor betaalde apps in de App Store zou een nadeel opleveren voor ontwikkelaars volgens Cameron en Pure Sweat Basketball. Op die manier kunnen ze niet optimaal concurreren met gratis apps. Daarnaast wordt Apple nog aangeklaagd wegens het begraven van apps van kleine ontwikkelaars in zoekopdrachten.

De schikking

De voorgestelde schikking van Apple pakt enkele pijnpunten aan, maar is niet echt wereldschokkend:

  • Apple wil de 100 prijsopties die ze nu aanbieden verhogen naar 500 opties tegen december 2022.
  • Daarnaast wil het bedrijf ‘steering’ aanpakken: Apple zal toelaten dat ontwikkelaars met gebruikers communiceren – buiten de app om – om alternatieve aankoopopties aan te bieden. Dat betekent dat het de richtlijn waarbij ontwikkelaars geen in-app informatie mogen gebruiken voor verkoopdoelen, schrapt. Toch lijkt dat op een aanpassing van de regels die het eerder dit jaar al doorvoerde.
  • Apple wil ook 100 miljoen dollar in een hulpfonds voor kleine ontwikkelaars pompen om Cameron en Pure Sweat Basketball bij te staan, maar enkel wanneer hun omzet onder de 1 miljoen blijft. Verder betaalt Apple minstens 250 miljoen dollar aan andere ontwikkelaars binnen de regeling. De kleine ontwikkelaars kunnen volgens Apple zeker nog drie jaar blijven genieten van de commissie van 15 procent.
  • Apple pakt bovendien de zoekresultaten van de App Store aan door verschillende factoren te herzien die nieuwe, hoogwaardige apps meer kans geven om gevonden te worden. Hopelijk komt dit kleine ontwikkelaars ook ten goede.
  • Tot slot wil de gigant transparanter zijn in de beslissingen om apps te weigeren in de App Store. Apple belooft hierbij het proces te verduidelijken en een jaarlijks rapport te publiceren met informatie over weigeringen, zoekresultaten en andere belangrijke topics voor ontwikkelaars.

De aankondiging van Apple om te schikken zorgt er dan ook voor dat de App Store aantrekkelijker oogt voor softwareontwikkelaars. Toch lijkt het erop dat het voorstel een kleine stap vooruit is voor kleine ontwikkelaars, al worden de veranderingen enkel doorgevoerd in Amerika. Ook het recht voor ontwikkelaars om betalingen te ontvangen via andere tools dan de App Store, pakt Apple nog niet aan.

Meerdere antitrustzaken

Apple kreeg al vaak te maken met antitrustzaken. In april nog bereidde de Europese Commissie zich voor op een zaak tegen Apple. Het kaart de dominante marktpositie van Apple ten opzichte van kleinere bedrijven aan en stelde al formele onderzoeken daarvoor in. Deze zaak komt er nadat ook Spotify het bedrijf al aanklaagde bij de Europese Commissie voor oneerlijke praktijken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home