Apple kijkt aan tegen Europese antitrustzaak

apple app store

De Europese Commissie bereidt zich voor op een antitrustzaak tegen Apple. De formele klacht zou nog deze week ingediend worden.

De Europese Commissie denkt dat Apple zijn dominantie marktpositie misbruikt ten koste van kleinere bedrijven. Volgens Financial Times zal de EU deze week nog een klacht neerleggen waarin ze Apple ervan beticht een loopje te nemen met de Europese antitrust-wetgeving. De klacht komt niet uit het niets: de Commissie houdt het App Store-beleid van Apple al onder de loep sinds een klacht van Spotify uit 2019.

Dubbel onderzoek

Dat resulteerde in twee formele antitrust-onderzoeken vorig jaar. De App Store en Apple Pay zijn daarvan het onderwerp. Apple zou innovatie en concurrentie fnuiken via de winkel. Concreet eist Apple 30 procent commissie op transacties via apps van derden. Denk daarbij niet alleen aan Spotify maar ook aan Rakuten, dat eBooks verkoopt via zijn app in de App Store. Ook Netflix heeft problemen met de informele Apple-belasting. Apple drijft de prijs van die producten zo omhoog, terwijl het actief zelf zijn eigen producten in de markt zet.

Volgens Apple is het prijskaartje van 30 procent verantwoord, aangezien dat geld naar het onderhoud van de App Store gaat. Bij Apple hebben organisaties echter niet de mogelijkheid om de App Store te omzeilen via een alternatieve winkel zoals bij Android. Wie niet volgens de regels van Apple speelt, mag beschikken.

Aanpassingen

Hoewel de Amerikaanse gadgetreus zijn gelijk volhoudt, zagen we toch al enkele wijzigingen in het App Store-beleid sinds de klachten. Zo is de commissie intussen gedaald naar 15 procent voor ontwikkelaars met een jaaromzet lager dan 1 miljoen, en kunnen sommige applicaties voor videostreaming wel eigen diensten verkopen zonder commissie verschuldigd te zijn.

De EU lijkt niet onder de indruk. Wat de Unie precies in petto heeft voor het notoir gesloten Amerikaanse bedrijf, ontdekken we de komende dagen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home