Een langslepend conflict tussen Apple en de Europese Unie rond de NFC-technologie in iPhones lijkt tot een einde te komen, dankzij een knieval van Apple.
Apple en de Europese Unie zijn al enkele jaren aan het bekvechten rond de NFC-technologie waarmee je kan betalen met je smartphone. De EU vindt dat Apple externe ontwikkelaars ook toegang moet bieden tot de technologie. Apple zou daartoe bereid zijn, verkondigt de EU in een persbericht.
Tikken en betalen
De Europese Commissie opende in 2020 een onderzoek naar mogelijk oneerlijke praktijken rond Apple’s NFC-technologie. Die maakt simpele ‘tikken en betalen’-transacties met de iPhone mogelijk. Apple wilde de technologie echter niet delen met externe appontwikkelaars, waardoor de technologie exclusief behouden bleef voor de Apple Wallet. Andere aanbieders van mobiele portefeuilles waren daardoor eigenlijk zo goed als waardeloos voor iPhone-gebruikers.
De Europese Commissie kwam tot dezelfde conclusie in 2022 en verzocht Apple zijn NFC-technologie open te stellen. Apple deed aan het einde van 2023 een eerste poging tot verzoening en stelde voor ontwikkelaars van betaaldiensten gratis toegang te geven tot de NFC-functionaliteit. Dat voorstel vond de Commissie onvoldoende, omdat in deze opzet de specifieke NFC-chip nog steeds achter gesloten deuren zou blijven.
Geen geheimen meer
Nu belooft Apple geen geheimen meer te houden rond zijn NFC-technologie en gunt het ontwikkelaars ook toegang tot de ondersteunende hardware. Apple doet zelfs nog een extra toegeving door toe te laten dat iOS-gebruikers een andere betaalapp dan Apple Wallet als standaardapplicatie mogen instellen. Apple heeft nu tot 25 juli om zijn beloftes waar te maken.
Concurrerende applicaties zouden over volledig dezelfde functionaliteit moeten kunnen beschikken als Apple Wallet nu de NFC-technologie niet meer exclusief is. Er zijn in Europa meer dan 2.500 banken die Apple Pay gebruiken, mede wegens geen ander alternatief op iOS.
Rond NFC-betalingen zijn Apple en de Europese Unie het eens geraakt, maar daarmee is alles nog lang niet koek en ei. Apple is zelfs formeel beschuldigd van het niet-naleven van de DMA-regels. Als aangeduide poortwachters gelden voor Apple strengere regels in het wettelijke kader van de DMA.
lees ook