‘Enkel Europa krijgt aparte App Store waar Apple sideloaden toelaat’

apple app store

Voor 7 maart moet Apple zich schikken als ‘poortwachter’ naar de nieuwe Europese regels. Het bereidt daarom twee verschillende App Store-varianten voor.

Volgens Bloomberg werkt Apple aan de laatste details om zich te schikken aan de Digital Markets Act (DMA) als poortwachter. Europa verplichtte Apple om zijn App Store open te stellen door onder andere ‘sideloaden’ toe te laten op iPhone- en iPad-modellen. Op Mac is dat nooit een probleem geweest.

Het werkt aan een specifieke versie van de App Store voor Europa die verschillend is van de rest van de wereld. De deadline voor het project is 7 maart, daarna worden er boetes uitgedeeld door Europa.

Vorige week heeft Tim Cook nog een afspraak gehad met Margrethe Vestager, hoofd antitrust binnen de Europese Unie. Daar opperde ze opnieuw de nood om ‘sideloaden’ toe te laten.

Het doel is om ontwikkelaars de mogelijkheid te geven om hun aanbiedingen te promoten buiten de App Store. Bovendien moeten ze ook de mogelijkheid krijgen om externe betalingssystemen te gebruiken.

Eerder verplichtte Europa al om elk elektronisch toestel van een USB-C-aansluiting te voorzien. Daarom schrapte Apple voor het eerst zijn eigen Lightning-connector ten voordele van USB-C voor de iPhone 15– en iPhone 15 Pro-modellen.

Apple wordt door de Europese Unie ook als poortwachter aangeduid voor zijn Safari-browser en iOS als besturingssysteem. Hoe Apple zich daar naar de nieuwe regels zal schikken, is nog niet duidelijk. Apple pleitte eind vorig jaar nog voor uitzonderingen op de Europese regels, maar lijkt zich toch over de hele lijn te schikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home