Apple iPhone 15 is de Pro-versie van vorig jaar, met USB-C

Apple iPhone 15

De nieuwe Apple iPhone 15 lijkt heel sterk op de Pro-versie van vorig jaar, inclusief de A16 Bionic-chip, maar zonder de telefotolens en het betere scherm.

Het ‘dynamische eiland’ dat de notch elimineerde in de iPhone 14 Pro-modellen zit nu voortaan ook in de iPhone 15. Dat in combinatie met dunnere schermranden is de belangrijkste vernieuwing aan de voorkant. Dezelfde 60 Hz refresh rate tekent opnieuw present, iets wat in deze prijsklasse stilaan niet meer zou mogen. Ook een always-on-functie ontbreekt. Beide vind je enkel in de Pro-versies van de iPhone 14 Pro en de nieuwste iPhone 15 Pro.

Het OLED-scherm heeft een helderheid van 1.600 nits met een piekhelderheid van 2.000 nits. De iPhone 15 is beschikbaar in twee schermformaten: 6,1 inch (iPhone 15) en 6,7 inch (iPhone 15 Plus). Beide schermen zijn Dolby Vision-gecertificeerd.

Aan de buitenkant is het camera-eiland achteraan ietwat veranderd voor een eengemaakt geheel. Het chassis is gemaakt van 75 procent gerecycleerd aluminium, terwijl de batterij 100 procent gerecycleerd kobalt bevat.

Camera en A16 Bionic

Tijdens de presentatie focust Apple heel sterk op de nieuwe camera die een 48 megapixelsensor heeft. Dankzij Pixel binning resulteert dat in een 12 megapixelfoto. De groothoeklens tekent opnieuw present, de telefotolens blijft gereserveerd voor de duurdere Pro-modellen.

Apple introduceert wel ‘losless’ 2x zoom door centraal op de beeldsensor een foto te nemen in de diepte. Of je kan ook gewoon een foto inzoomen nadat je die in volledig 48 megapixel hebt bewaard.

Verder spreekt de fabrikant over een nieuwe nachtmodus en betere HDR-foto’s. De camera vooraan blijft onveranderd.

Geen nieuwe chip voor de iPhone 15. Apple voorziet dezelfde A16 Bionic-chip als in de Pro-modellen van vorig jaar.

Prijs en beschikbaarheid

Tot slot is de grootste vernieuwing de USB-C-stekker. Onder druk van de Europese Unie wordt Lightning in de prullenbak gegooid. Beide iPhone 15-modellen hebben USB-C onderaan. Draadloos laden is zoals eerder via MagSafe ook mogelijk, of via een andere Qi-compatibele lader.

De iPhone 15 is in vijf kleuren beschikbaar: geel, roos, groen, zwart en blauw. Prijzen starten vanaf 969 euro voor de iPhone 15 met 128 GB opslag. De iPhone 15 Plus start vanaf 1.119 euro voor 128 GB opslag. Alle prijzen zij inclusief btw. Beide telefoons zijn vanaf 22 september beschikbaar.

lees ook

Apple iPhone 15 Pro Max krijgt snellere A17-chip, USB-C en 5x zoomlens

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home