App Store ontwikkelaars verdienden 320 miljard dollar sinds 2008

Apps op iPhone

Apple maakt de balans op van de App Store en diensten in 2022 en geeft meteen ook aan dat Apple-liefhebbers zich in 2023 aan heel wat interessante apps en diensten mogen verwachten.

320 miljard dollar: dat aardige bedrag mochten de ontwikkelaars van apps in de App Store op de bankrekening bijschrijven sinds het bedrijf in 2007 met de eerste iPhone op de markt kwam. Die 320 miljard is het nettobedrag dat overblijft nadat Apple de eigen commissie, voor het gebruik van de App Store, heeft afgetrokken. De techgigant geeft in een blogpost nog meer cijfers vrij. Zo heeft het meer dan 900 miljoen betaalde abonnementen, over de verschillende diensten heen.

Groei ondanks moeilijk jaar

Apple kende geen al te vrolijk 2022. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa kreeg het bedrijf van Tim Cook af te rekenen met antitrust-rechtszaken. Door de invoering van de Digital Markets Act en Digital Services Act legt Europa bijzonder strenge regels op aan grote techbedrijven zoals Apple. Door de nieuwe regels moest Apple verschillende toegevingen doen in de App Store business. Zo moest Apple de grip lossen op hun eigen prijszetting waardoor ontwikkelaars hun strategie niet konden uitvoeren, meldt TechCrunch.

Ondanks de rechtszaken, aanpassingen in het beleid, en andere moeilijkheden kende het bedrijf toch een prima 2022. Apple toont dat aan met cijfers. Zo bezoeken meer dan 650 miljoen mensen, uit 175 regio’s, wekelijks de App Store. Tot de toppers behoren de lancering van Apex Legends op het mobiele platform en de groeiende populariteit van een nieuwe vorm van social networking, BeReal. Die app is verkozen tot ‘app van het jaar’ door Apple.

lees ook

Apple geneigd om third-party app stores toe te laten op mobiele toestellen

Abonnementendiensten

Apple biedt verschillende abonnementendiensten aan. Ook die deden het in 2022 prima. Zo groeide Apple Arcade met meer dan 50 games, waaronder Warped Kart Racers en Jetpack Joyride 2. Apple Music heeft dan weer meer dan 100 miljoen nummers in de aanbieding. Ook Apple Fitness+ maakte een sprong naar meer dan 3.500 workouts en meditaties. “We hebben het voorrecht om samen te werken met allerhande creatieve ontwikkelaars. Onze missie is altijd geweest om de wereld van onze gebruikers te verrijken”, aldus Eddy Cue, senior VP of Services.

Een speciale vermelding vanuit Apple komt voor de rekening van hun tv-dienst, Apple TV+. Die dienst werd de eerste streamingdienst die een Oscar kon winnen voor beste film. Die eer viel CODA te beurt. Vanaf februari zal de streamingdienst wedstrijden van de Major League Soccer, voetbal dus, uitzenden. “Er zit nog veel meer aan te komen voor Apple-liefhebbers. We geloven dat een cultuur waar iedereen thuishoort tot innovatie kan leiden”, besluit Cue.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home