Tim Cook is geen fan van de Metaverse

metaverse

De grote baas van Apple is van mening dat de term ‘Metaverse’ te vaag is voor de man in de straat. Over de voordelen van augmented reality bestaat er voor Tim Cook veel minder twijfel.

De hype rond de Metaverse verdeelt de meningen in technologieland. De mening van Mark Zuckerberg is je waarschijnlijk wel bekend, maar niet iedereen volgt zijn evangelie. Tim Cook, in het zakelijke leven allerminst beste vrienden met Zuckerberg, heeft zich via Bright opvallend kritisch uitgelaten over het virtuele imperium van Meta.

lees ook

Heeft je bedrijf iets te zoeken in de metaverse?

Volgens Cook is het concept van de Metaverse voorlopig nog veel te vaag om aan te kunnen slaan. “Het is belangrijk dat mensen goed begrijpen wat iets is. Ik denk niet dat de gemiddelde persoon je kan uitleggen wat de Metaverse is”, klinkt de kritiek van Cook.

‘AR is een onmisbare technologie’

Dat Cook het niet zo heeft op de idee van een Metaverse, betekent niet dat hij geen potentieel ziet in de onderliggende technologieën virtual en augmented reality. Maar volgens Cook dient er een duidelijk onderscheid tussen de verschillende dimensies te blijven bestaan: “Virtual reality is een technologie waar je jezelf helemaal in kan onderdompelen, maar waar je niet in wil leven.”

lees ook

De ge(s)laagde wereld van Augmented Reality

Apple trekt zelf volop de kar van het iets subtielere augmented reality. De iPhonebouwer zal in 2023 of 2024 op de proppen komen met zijn eerste slimme bril, waar wellicht een stevig prijskaartje aan zal vasthangen. Cook gelooft dat augmented reality over enkele jaren even invloedrijk zal zijn op ons dagelijkse leven als het internet en de smartphone, en we ons zullen afvragen hoe we ooit zonder konden leven.

Verdeelde meningen over Metaverse

Cook staat overigens niet alleen in zijn kritiek op de Metaverse, ook Amazon en Snap hebben zich er al tegen uitgesproken. Ook voor deze bedrijven geldt dat ze niet tegen het technologische concept zijn en er op een bepaalde manier ook zelf mee bezig zijn, maar dat ze zich willen distantiëren van het marketingpraatje van Zuckerberg.

Hardwardiensthoofd Dave Limp verwoordde het standpunt van zijn bedrijf recent zeer treffend aan The Verge: “Vraag honderd mensen wat de Metaverse is, en je krijgt meer dan tweehonderd verschillende antwoorden.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home