Orange mag internet-only abonnement via de kabel aanbieden

internet

De Belgische telecom- en mediaregulatoren effenen het pad voor meer concurrentie op de breedband- en omroepmarkt met een aantal nieuwe maatregelen. Zo moet Proximus zijn glasvezelnetwerk openstellen en krijgt Orange de mogelijkheid om een internet-only formule aan te bieden.

Na groen licht van de Europese Commissie heeft de CRC – de Conferentie van telecommunicatie- en mediaregulatoren (BIPT, CSA, Medienrat en VRM) – zijn marktanalyse van de Belgische telecommarkt afgerond. De conclusie is duidelijk: ons land heeft nog steeds een concurrentieprobleem.

“Op de breedband- en televisiemarkten stellen zich de volgende problemen: er zijn toetredingsdrempels (met name de noozaak om over een netwerk te bechikken), grote operatoren worden niet aangespoord om met elkaar te concurreren en zonder regulering zouer nog minder keuze zijn voor de gebruikers”, besluit de CRC.

In elk landsdeel is de markt hoofdzakelijk in handen van twee spelers. In Vlaanderen zijn dat Proximus en Telenet, in Wallonië Nethys (Voo) en Proximus, en in Brussel Brutélé en Proximus. Er zijn weliswaar enkele kleine VDSL-spelers actief op het netwerk van Proximus, maar die opereren in de marge.

Orange, dat sinds 2016 een eigen aanbod heeft via het kabelnetwerk van Telenet en Voo, wist ondertussen zo’n 122.000 klanten naar zich toe te trekken, maar heeft daar nog geen geld aan verdiend door de hoge wholesaletarieven die het betaalt voor gebruik van de kabel.

De CRC heeft daarom beslist om de verplichte openstelling van de netwerken van Proximus en de kabeloperatoren te behouden. Om het voor alternatieve aanbieders interessanter te maken om zonder eigen netwerk de markt te betreden, worden de toegangsvoorwaarden verder bijgeschaafd.

1. Internet-only

De kabeloperatoren zijn voortaan verplicht om toegang te verlenen tot een alleenstaande breedbanddienst, los van televisie. Zo kunnen alternatieve aanbieders ook internet-only abonnementen via de kabel aanbieden. Orange gaf eerder al aan dat het hier voorstander van is, en gaat zo’n aanbod nu onderzoeken.

“Hoewel het door de voorlopige financiële voorwaarden nog niet mogelijk is om zo’n dienst aantrekkelijk aan te bieden, vertrouwt Orange erop dat de toekomstige op kosten gebaseerde berekening van de groothandelsprijzen wel een economisch duurzame lancering mogelijk moeten maken”, zegt de oranje operator in een persbericht.

2. Lagere wholesaletarieven

Dat brengt ons meteen bij een tweede maatregel. De groothandelsprijzen die alternatieve providers aan de netwerkuitbaters betalen, gaan vanaf augustus naar beneden, in sommige gevallen zelfs tot 20 procent.

Vandaag zijn die prijzen nog gekoppeld aan de kleinhandelsprijzen van de kabelmaatschappijen. De tarieven die Orange aan Telenet betaald worden dus berekend op basis van de prijs die Telenet aan zijn klanten aanrekent. In de toekomst worden de wholesaletarieven berekend op basis van de onderliggende kosten.

Proximus en de kabeloperatoren moeten daarnaast ook kwaliteitsgaranties op wholesaleniveau bieden, zodat alternatieve operatoren specifieke diensten kunnen aanbieden voor de behoeften van kmo’s.

3. Proximus moet glasvezel openstellen

Proximus zal zijn nieuwe glasvezelnetwerk eveneens moeten openstellen. De operator investeert de komende jaren 3 miljard euro om glasvezel uit te rollen naar minsten 85 procent van de bedrijven en 50 procent van de huishoudens in België. Eerder dit jaar kreeg het daarvoor nog een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank.

Het ontbreekt momenteel nog aan een degelijk glasvezelaanbod in ons land. De openstelling van het netwerk van Proximus moet ook in deze technologie de concurrentie aanzwengelen, met name op de vaste B2B-markt. Orange laat alvast aan onze redactie weten dat het interesse heeft om het glasvezelnetwerk van Proximus te gebruiken.

Proximus heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de CRC. CEO Dominique Leroy heeft eerder wel gedreigd dat ze de investering zou stopzetten als het nieuwe netwerk verplicht moet worden opengesteld.

4. Spraaktelefonie

Tot slot worden de kabeloperatoren voortaan verplicht om via de gereguleerde toegang spraaktelefoniediensten mogelijk te maken voor alternatieve providers. Dit moet de alternatieve operatoren in staat stellen om volledige bundels aan te bieden, waarin ook een vergelijkbare vaste spraaktelefoniedienst vervat zit.

Te hoge prijzen

Het zijn met name de consumenten die kiezen voor deze triple-playbundels, die weinig keuze hebben om over te stappen. “Voor de consumenten die bundels kopen stijgt de prijs regelmatig, ook al is deze vaak veel duurder dan in de buurlanden”, merkt de CRC op.

Dat zegt ook telecomminister Alexander De Croo (Open VLD), die tevreden reageert op de nieuwe maatregelen. “Eurostat geeft aan dat de prijzen in onze buurlanden de voorbije twee jaar tussen de 2 en 13 procent daalden, terwijl ze in ons land met meer dan 6 procent stegen. Enkel meer concurrentie kan dat ombuigen. De maatregelen van deze marktanalyse zijn een belangrijke stap om in de vaste markt van breedband en tv de prijsconcurrentie te versterken”, aldus de minister.

Geografische differentiatie

De CRC voorziet ten slotte in de mogelijkheid om de regulering geografisch te differentiëren. Zo kan ze deels worden opgeheven in de zones waarin ten minste drie onafhankelijke NGA-operatoren (Next Generation Access) actief zijn die breedbandinternet sneller dan 30 Mbps aanbieden.

Wat die ‘deelse opheffing’ precies inhoudt, wordt door de regulator onderzocht wanneer de situatie zich voordoet, vertelt Jimmy Smedts, woordvoerder van het BIPT aan Techzine.

Voorlopig doet de situatie zich nergens voor in ons land. “Het dienen regio’s te zijn waarin ten minste drie operatoren met hun eigen infrastructuur – ook al bestaat deze deels uit netwerkelementen van derden – concurreren of waarbij deze operatoren beschouwd worden als operatoren die een voldoende mate van onafhankelijkheid hebben”, verduidelijkt de woordvoerder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.