Hoe kunnen bedrijven besparen op de cloudkosten en toch sneller innoveren?

De afgelopen jaren hebben bedrijven veel applicaties en IT-infrastructuur naar de cloud gemigreerd, om de flexibiliteit te vergroten en innovaties te versnellen. Als gevolg daarvan stijgen de wereldwijde uitgaven aan publieke clouddiensten volgens IDC naar $ 1,35 biljoen in 2027. Ondanks alle voordelen hebben de omvang en snelheid van die verschuiving ertoe geleid dat bijna driekwart van de bedrijven hun cloudbudgetten in 2023 heeft overschreden. Deze trend gaat nog toenemen naarmate mensen afhankelijker worden van digitale diensten en bedrijven meer rekenkracht gaan verbruiken voor hun AI-toepassingen, zoals ChatGPT.

Meer doen met minder

Tegen deze achtergrond staan bedrijven onder druk om te blijven innoveren en te groeien, zonder extra middelen. Dit is vooral een uitdaging door het toenemende gebruik van clouddiensten, wat kan leiden tot een onverwachte kostenstijging, als die niet goed worden beheerd. De dynamische aard en complexe prijsmodellen van de cloud maken het moeilijk om de uitgaven nauwkeurig te voorspellen. Ook leidt het aantal implementaties en on-demand karakter van de cloud vaak tot wildgroei, waarbij onderbenutte bronnen onnodig draaien terwijl er tegelijkertijd nieuwe instances worden ontwikkeld.

De meeste bedrijven opereren in hybride, multicloud-omgevingen, waardoor het lastig is om end-to-end zichtbaarheid te behouden, de kosten te optimaliseren en verspilling te minimaliseren. Het geven van prioriteit aan effectief cloudkostenbeheer kan dit proces echter vereenvoudigen, waardoor er budget vrijkomt dat opnieuw kan worden geïnvesteerd in initiatieven die meer waarde genereren. Dit zal van cruciaal belang zijn, omdat bedrijven blijven investeren in AI-gestuurde analyses, waardoor hun cloudgebruik en de daarmee gepaard gaande kosten sterk kunnen stijgen.

Vier best practices om te besparen op cloudkosten

IT-managers zijn verantwoordelijk voor het aansturen van een strategie die hun teams stimuleert en in staat stelt de cloudvoorziening af te stemmen op de behoeften van de organisatie. Om dit te doen moeten ze investeren in tools die uitgebreid inzicht geven in alle gebruikte cloudplatformen. Ze moeten ook op de hoogte blijven van de complexe prijsmodellen van verschillende dienstverleners, zodat ze betere beslissingen kunnen nemen over de uitgaven en het toewijzen van budgetten.

Hoewel de beschreven maatregelen een goede start zijn, moeten IT-managers ook effectieve processen afdwingen ter ondersteuning van de inspanningen van hun teams om de cloudkosten te beheersen. Hieronder volgen vier best practices om bedrijven te helpen een grotere financiële verantwoordelijkheid te nemen en tegelijkertijd de innovatie en waarde in de cloud te versnellen.

  1. Analyseer de cloudresources

Bedrijven moeten het gebruik van alle cloudresources regelmatig analyseren om ervoor te zorgen dat hun bronnen de juiste omvang hebben. IT-managers moeten mechanismen bieden waarmee hun teams continu het cloudgebruik kunnen monitoren, zodat ze kunnen anticiperen op veranderende behoeften en dienovereenkomstig middelen kunnen toewijzen. Regelmatige beoordelingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat teams ongebruikte of onderbenutte middelen identificeren, zodat het bedrijf deze indien nodig kan inkrimpen. Dit elimineert overprovisioning en zorgt ervoor dat applicaties optimaal presteren door het cloudverbruik af te stemmen op de werkelijke behoeften.

  • Maak een besparingsplan

Bedrijven kunnen gebruik maken van besparingsplannen of gereserveerde cloud-instances van hun serviceproviders om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren, zeker bij voorspelbare workloads. Met deze aanbiedingen kunnen organisaties profiteren van kortingstarieven voor hun stabiele workloads en de totale kosten van hun cloudvoetafdruk verlagen.

  • Benut automatisch schalen

Bedrijven kunnen beleid voor automatisch schalen implementeren om cloudbronnen dynamisch aan te passen naar hun behoeften. Dit helpt IT-teams de prestaties van hun cloudapplicaties te optimaliseren tijdens piekperioden, zoals de jaarlijkse Black Friday-verkopen in de retail, en de kosten te verlagen tijdens perioden met weinig vraag, zonder handmatige overheadkosten. Dit beleid is van cruciaal belang in het licht van de voortdurende noodzaak om meer met minder te doen.

  • Categoriseer de inzet van cloudresources

Een andere kostenbesparende aanpak is het afdwingen van tagging-praktijken om cloudbronnen nauwkeurig te categoriseren. Dit biedt gedetailleerd inzicht in de toewijzing en de bijbehorende kosten, waardoor IT-teams de cloudkosten kunnen volgen per project, afdeling of andere criteria. Dit maakt het ook eenvoudiger voor bedrijven om de grootste overmatige cloudgebruikers te identificeren en strengere richtlijnen en processen te implementeren, zoals geautomatiseerde shutdowns om verspilling te voorkomen. Als gevolg hiervan kan men beter geïnformeerde beslissingen nemen en de cloudimplementaties beter optimaliseren.

Waarde genereren uit cloudinvesteringen

Effectief beheren van de cloudkosten is tegenwoordig cruciaal voor elk bedrijf. Het maximaliseert de waarde van cloudinvesteringen, vermindert verspilling van uitgaven en verbetert de operationele prestaties. Door deze vier best practices te volgen, kunnen bedrijven hun investeringen strategisch plannen en het volledige potentieel van de cloud benutten om digitale innovatie en zakelijke flexibiliteit te stimuleren.


Dit is een ingezonden gastbijdrage van Srinivasan Panchapakesan, Corporate Vice President & Global Head – Amaze Business and Cloud Transformation Delivery bij Hexaware Technologies

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home